Ваксина срещу смъртоносен менингит готова до месеци

PRINT

Първата ваксина срещу менингит Б – щам на болестта, срещу който сега няма защита, може да бъде готова до няколко месеца, пише в. „Дейли мейл“. Препаратът 4CMenB е разработен от „Новартис“. Компанията е подала молба за пускането му на пазара до Европейската агенция по лекарствата. Отговор може да има още преди Коледа. „Резултатите са вълнуващи. Ваксината е първата по рода си и може да спаси живота на хиляди“, заяви Стив Дейман от Британската благотворителна организация за борба с менингита. Във Великобритания всяка година има над 1200 случая на заболели, като поне 120 от болните умират. Около 250 деца остават със сериозни усложнения – ампутации, слепота, глухота или увреждане на мозъка.

Новият препарат на „Новартис“ показал, че пази ефективно при 80% ото около 1000 щама на менингит Б, които циркулират в Европа. Ваксината е поставена на 1800 деца във Великобритания и се отличава с добра съвместимост с имунизациите срещу другите видове менингит. Разработена на базата на така наречената „обратна ваксинация“ – геномът на менингит Б е декодиран, и от него са избрани определени протеини, които имат потенциал да помогнат за изработването на защита срещу болестта в организма. Може да се прилага при бебета над 2 месеца на три дози, а след 1 г. се прави реваксинация.

Менингококовите микроорганизми от тип Б обитават без да създават проблеми задната част на носа и гърлото при един от десет души. Понякога обаче нападат и възпаляват мембраните около мозъка и гръбначния мозък. При по-леки случаи лечението с антибиотици дава ефект, но винаги има опасност да се развие менингококов сепсис. Той е страшен, защото може да доведе до отравяне на кръвта. Предизвикателство са за лекарите, които трябва да назначат терапия, заради многото щамове.

Резултатите от успешното представяне на новата ваксина бяха представени на Европейското общество по детска инфекциозни болести в Хага.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ваксина срещу смъртоносен менингит готова до месеци беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *