Уникална операция спаси окото на жена с рядък тумор на слъзния канал

PRINT
Д-р Мария Михайлова пластична хирургия

Жена с рядък рак – тумор на слъзния канал на долния клепач, бе спасена с уникална за България операция в МБАЛ “Св.София“. Извън­редно рядката сложна очно-реконструктивна пластична интервенция бе извършена от д-р Мария Михайлова, българка, която от години живее и работи във Франция. Тя е специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища. В операцията участва и доц. Христина Благоева – началник клиника по офталмология на МБАЛ “Св.София“.

Старите методи крият риск от увреждане на слъзния канал

Пациентката е дигностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация.  След биопсия, направена в друго лечебно заведение,  пациентката е насочена за лъчетерапия. Процедурите обаче крият риск от  намаляване на секрецията и увреждане слъзния канал.  Така сълзите  вместо да достигат до носа, изтичат навън. След консултация с д-р Мария Михайлова, пациентката е оперирана в МБАЛ „Св.София”.

Вижте още: Оперират тумор в околоносните кухини без разрез

По очите познават рак, диабет, ревматизъм и паркинсон

Туморът е отстранен, запазен е слъзния канал чрез вграждане на много фина тръбичка, незабележима с просто око,  направена е пластика на клепача. „Пациентката беше под обща упойка по време на интервенцията. Това е много важно, защото поставянето на местна упойка крие риск от разнасяне на тумора. Трябва голям професионален опит за успешното решаване на такъв сложен случай, при който едновременно се премахва тумор  на деликатно място, като се запазва слъзния канал и се прави пластика на клепача“, разказва д-р Михайлова.

Пациентката вече се възстановява при близките си. Предстоят серия от контролни прегледи и консултации в клиниката по офталмология на МБАЛ „Св.София”. „Психологията на хората е различна. Те трябва да бъдат подкрепяни, да получават правилните съвети и да се обгрижват преди и след операциите, както прави екипа на доц. Христина Благоева”, допълва  д-р Мария Михайлова.

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]
Уникална операция спаси окото на жена с рядък тумор на слъзния канал беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *