Уникален апарат за лъчелечение снима тумора за 2 мин.

PRINT

В Клиниката по лъчетерапия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ стартира за първи път в Югоизточна Европа лъчево лечение на злокачествени заболявания чрез т.н RapidArc техника или „обемно модулирано по интензитет ротационно лъчелечение“.

RapidArc технологията е въведена през 2009 г. в САЩ, лицензирана е през 2010 година и е най-модерната в света. Прилагането й 2 години след нейното лицензиране се приема за изключителен успех в съвременната медицина. В момента с нея работят не повече от 50 онкологични центъра в Европа.

Какво представлява RapidArc техника, известна още като технология „2+2″?

Тя успява да сведе предварителното изобразяване на тумора и на органите около него за 2 минути, да проведе лечение за 2 минути и да подобри терапевтичния резултат.

През 2010 година УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ закупи последно поколение линеен ускорител, седми в Европа, който дава възможност за прилагане на RapidArc техника. Качествено новото при този вид апаратура е възможността лъчението да се насочва изключително точно към тумора, с което максимално се щадят тъканите около него (кръвоносни съдове, органи). Допълнително предимство е скъсяването на времето за облъчване, което позволява RapidArc техниката да се използва при лечение на много възрастни хора и деца, които не могат продължително време да не променят позицията на тялото си.

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената в България, профилирана в лечението на деца с онкохематологични заболявания, участваща в екипите по костно-мозъчна трансплантация, както е и единствения център за следдипломно обучение на лекари-лъчетерапевти.

СНИМКА: ИСУЛ

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 2.3]
Уникален апарат за лъчелечение снима тумора за 2 мин. беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 Iliana Angelova
loading...