Уникален апарат за лъчелечение снима тумора за 2 мин.

PRINT

В Клиниката по лъчетерапия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ стартира за първи път в Югоизточна Европа лъчево лечение на злокачествени заболявания чрез т.н RapidArc техника или „обемно модулирано по интензитет ротационно лъчелечение“.

RapidArc технологията е въведена през 2009 г. в САЩ, лицензирана е през 2010 година и е най-модерната в света. Прилагането й 2 години след нейното лицензиране се приема за изключителен успех в съвременната медицина. В момента с нея работят не повече от 50 онкологични центъра в Европа.

Какво представлява RapidArc техника, известна още като технология „2+2″?

Тя успява да сведе предварителното изобразяване на тумора и на органите около него за 2 минути, да проведе лечение за 2 минути и да подобри терапевтичния резултат.

През 2010 година УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ закупи последно поколение линеен ускорител, седми в Европа, който дава възможност за прилагане на RapidArc техника. Качествено новото при този вид апаратура е възможността лъчението да се насочва изключително точно към тумора, с което максимално се щадят тъканите около него (кръвоносни съдове, органи). Допълнително предимство е скъсяването на времето за облъчване, което позволява RapidArc техниката да се използва при лечение на много възрастни хора и деца, които не могат продължително време да не променят позицията на тялото си.

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената в България, профилирана в лечението на деца с онкохематологични заболявания, участваща в екипите по костно-мозъчна трансплантация, както е и единствения център за следдипломно обучение на лекари-лъчетерапевти.

СНИМКА: ИСУЛ

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Уникален апарат за лъчелечение снима тумора за 2 мин. беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *