Турски професор консултира безплатно онкоболни в София

PRINT

Пациенти с онкологични заболявания ще имат възможност да се консултират безплатно с водещ специалист от чужбина. Проф. д-р Енис Йозяр, специалист по радиационна онкология от болницата „Аджъбадем Маслак“ (Турция), ще консултира пациенти с рак в София на 9 май, петък. Желаещите да се възползват могат да се обадят за записване и уточнения на тел. 02 85 11 228 или 0888 021 333.

 

От безплатните консултации могат да се възползват пациенти, които се нуждаят от радиотерапия или радиохирургично лечение – например такива, които вече са претърпели операция, но имат рецидив; пациенти, които се нуждаят от палиативно лечение; пациенти с малки по размер тумори, с рак на гърдата и др.
Броят на пациентите с онкологични заболявания в световен мащаб нараства с всяка изминала година. Само в България се диагностицират над 30 000 нови случая годишно с различни локализации.

 

Съвременната медицина и високите технологии също са в непрекъснато развитие – сложна апаратура позволява все по-бърза и прецизна диагностика на раковите заболявания. Уреди за образна диагностика, като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и позитронно-емисионен томограф с компютърна томография (ПЕТ/КТ), позволяват туморите да се откриват на ранен етап, както и да се определи степента на разпространението им в тялото. 3 Тесла ЯМР се използва не само за изобразяване на цялото тяло, но и за да се провери по време на мозъчна операция дали туморът е отстранен напълно – при това без да се събужда пациентът и без да се затваря хирургичната област.

Високотехнологични уреди улесняват и лечението на рака

Кибер ножът, наричан още „космически скалпел“, е първата и единствена роботизирана хирургична система в света, предназначена за лечение на ракови заболявания по цялото тяло с точност по-малка от милиметър. Това е идеално устройство за лезии, разположени в малки и труднодостъпни области. Гама ножът, който всъщност не е нож, позволява безкръвно лечение на мозъчни тумори с една процедура. Прилагането му не изисква анестезия или престой в реанимация, а пациентите могат да се върнат у дома още в деня на манипулацията.
Новите технологии поставят нови стандарти и в лъчетерапията.

RapidArc например е уред, който намалява продължителността на лъчетерапията от 15-30 минути до 2-4 минути. Същевременно дозата, доставена до пациента, се намалява с една трета и това ограничава риска от повторен рак, дължащ се на радиацията. Trilogy е вид линеен ускорител (LINAC), който съдържа 3 отделни метода в лъчетерапията и отговаря на различни нужди – от образна диагностика до лечение.

Най-новата технология в тази сфера е Truebeam – уред, за който се твърди, че отваря нова ера в борбата с раковите заболявания. Той съчетава възможностите на всички уреди, използвани за лъчетерапия до момента, и е подсилен с втора по-чувствителна система, която позиционира пациента за лечение, следи дишането, контролира и регулира положението. TrueBeam STx насочва лъчите в центъра на целта и намалява облъчването на здравите тъкани, а времето за прилагане на необходимата доза се съкращава 4-8 пъти.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Турски професор консултира безплатно онкоболни в София беше последно модифицирана от: февруари 28th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *