Терапия с кислород топи тумори

PRINT

Нивото на насищане с кислород на тумора може да с окаже ефективен метод за оценка на състоянието на онкоболни, твърдят експерти от Югозападния медицински център към Тексаския университет. На основата на тези показатели може да се предскаже как ще реагира организма на пациента на лъчетерапията.

Учените установили, че липсата на кислород стимулира растежа на нови кръвоносни съдове в туморите. Това провокира развитието на метастази и генетична нестабилност в злокачествените образувания. Така се прави изводът, че насищането на тъканите с кислород може да подобри резултатите от терапията. Оказало се, малките тумори по-добре се насищат с кислород. Сега на учените им предстои да оценят влиянието на лъчевата терапия върху тумори след въздействието с кислород. Когато туморът „диша“ добре, ефектът от лечението ще бъде по-висок.

Ако предварителните изводи бъдат подкрепени с необходимите клинични изпитвания, учените се надяват да подобрят индивидуалния подход при терапията на рака. Определени тумори ще могат да се лекуват само с няколко курса лъчетерапия. Например рака на белия дроб винаги е лошо наситен с кислород. Това обяснява защо тези тумори са толкова трудни за лечение.

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Терапия с кислород топи тумори беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *