Таргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом

PRINT
рак лекарства

Според световната статистика над 1 милион души в света живеят с болестта лимфом (вид рак на кръвта). Днес, 15 септември, се отбелязва международният ден за борба с болестта. Кръвните ракови заболявания са „отговорни“ за около шест процента от поставените онкологични диагнози всяка година, а подобен е и процентът на смъртните случаи вследствие на рак.

Въпреки многобройните информационни и благотворителни кампании, обаче, осведомеността за това заболяване сред хората е сравнително ниска – 74% от тях не знаят, че лимфом е рак, 68% не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея, съобщават от „Рош България“, компанията, която разработва и предлага иновативни медикаменти срещу заболяването.

Благодарение на съвременното лечение 5-годишната преживяемост на пациенти с лимфом вече се доближава до 90%. Голяма роля в това постижение играе таргетната терапия (прицелно лечение, което атакува избирателно само раковите клетки), която към момента е най-съвременното и ефективно лечение на рак. По света повече от 2,1 милиона болни от лимфом са лекувани чрез този вид терапия. Според едно от значимите клинични изследвания сред болни с агресивна форма на лимфом ползите от нейното прилагане се запазват и на 10-та година при близо половината пациенти. Прилагането на таргетната терапия при неходжкиновия лимфом в голям процент от случаите променя хода на заболяването в контролиран процес, което води до излекуване или продължителна ремисия.

През 2012 г. в България при лечението на рак на кръвта бе отбелязан значителен напредък –въведени бяха промени в начина на отпускане на лекарствата от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Благодарение на промяната в заплащането на лекарствата, се увеличиха възможностите съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички болни, които са подходящи за лечение.

За седма поредна година и в духа на тази традиция Рош България ще отбележи Световния ден за борба с лимфом чрез подкрепа на престижния лимфомен форум, среща на специалисти в лечението на този вид рак от различни държави. Той ще се проведе на 14-16 септември 2012 г. в гр. Балчик с участието на водещи хематолози от Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Молдова. Това е първата по рода си инициатива с международно участие, където в рамките на различни сесии ще се обмени практичен опит при лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия. Чрез обсъждане на различни клинични случаи от ежедневната си практика, лекторите ще обобщят какво правят и какви резултати постигат при лечението на своите пациенти. Ще бъдат дискутирани също така и проблеми, свързани с ранната и прецизна диагностика, фокусираното обучение на патолози, общопрактикуващи лекари и хематолози.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота на заболеваемост рак в световен мащаб. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и се натрупват първоначално в лимфните възли, а след това процесът обхваща и други лимфни зони или „навлиза“ в съседни органи. Това вече е напредналата фаза на заболяването, която рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Нито един от тези симптоми, обаче, не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за консултация със специалист хематолог, за да бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

[Общо: 4    Средно: 4.5/5]
Таргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Таргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом

  1. Pharmacist каза:

    Некоторые препараты влияют на здоровые клетки лишь опосредованно, другие – вовсе игнорируют здоровые макрофаги. Чаще всего таргетная терапия нового поколения используется при лечении рака легких, почки, кожи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *