Спрей с инсулин действа срещу алцхаймер

PRINT

Инсулинът може да подобри паметта при деменция и алцхаймер, ако се прилага като спрей в носа, съобщиха учени от САЩ. Доскоро учените нямаха представа къде отива хормонът, образуван в панкреаса, когато се прилага в носа. Имало опасения, че той отново ще попадне в кръвта и ще доведе до намаляване на кръвната захар.

Ново проучване обаче показва, че прилаган в носната кухина, инсулинът отива към засегнатите от деменция области на мозъка. Експерти от Факултета по медицина на Университета на Вашингтон доказали това с експеримент върху мишки. Взели стари гризачи, които не можели да си спомнят за неща, които вече са им показвани. След като получили спрей за нос с инсулин, паметта им се подобрила значително. Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Със застаряването на населението деменцията се превръща в сериозен проблем, затова учените непрекъснато търсят нови начини да подобрят състоянието на пациентите. В уникално по рода си мащабно проучване например участват 500 души, които са родени в една и съща седмица на месец март 1946 г. Здравето на доброволците се следи още от раждането. Експерти проверяват състоянието на мозъка, подлагат хората на тестове за паметта, проверяват сърцето и костите им.

След това на всички доброволци ще бъде направена 3D ядрено-магнитен резонанс с контрастно средство. Целта е да се установят евентуални отлагания на плака в мозъка, които водят до развитието на алцхаймер. Ще се видят и най-малките промени в мозъка. Хората ще дават проби от кръв и урина, ще се подлагат на ДНК анализ, като целта е учените да открият първите признаци на деменция.

Източник: Timesofindia.com

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Спрей с инсулин действа срещу алцхаймер беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *