Смартфон спасява от чести посещения при нефролога

PRINT
alt

Калифорнийският университет в Лос Анжелис е изобретил преносими устройства, които „влизат в контакт“ с бъбреците и предават получените данни чрез смартфон. Системата е предназначена за облекчаване на пациенти с диабет или хронично бъбречно заболяване от постоянни посещения при лекар, пише News-medical.net.

Известно е, че тези болни трябва да дават редовно проби от урината си, понякога по няколко пъти на ден. Новата система опростява задачата им.

Устройството оценява нивото на албумин в урината (б.а.- концентрацията на този протеин показва състоянието на бъбреците и черния дроб). Резултатите от изследването се предават след няколко секунди на нефролога.

Системата е удобна – това е набор от еднократни флуоресцентни колби – едната е за урината, а втората – с контролната течност, специална полупрозрачна крушка, приложение за Android, и програма за предаване.
Всъщност извършването на одит отнема по-малко от пет минути. Светлината преминава през крушката, а камерата на смартфона регистрира видяното. Приложението обработва изображението, което се осветява от колбата за по-малко от една секунда. След това устройството предава данните на лекаря или ги съхранява в базата данни.

Цената на търговската версия на теста може да достигне $ 50-100, смятат IT специалисти.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Смартфон спасява от чести посещения при нефролога беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *