Щадящ метод за операция на хемороиди се прилага и в Пловдив

PRINT
д-р Милко Милушев

Отделението по хирургия в болница „Медлайн“ първо в Пловдив започна прилагането на метода THD за безинцизионно (б.а. – без разрези) премахване на хемороидалните възли. При този метод под ехографски доплеров контрол се извършва т.нар. Трансална хемороидална дезартеризация (THD), като се прекъсва кръвотокът към възлите. Методът е сравнително нов за нашата страна и е подходящ за пациенти с II до IV стадий на болестта и особено при кървящи хемороиди, посочи д-р Милко Милушев.

6 артерии доставят кръв до хемороидите

Хирургът поясни, че артериите, които доставят кръв до хемороидите са обикновено шест на брой. С този метод всяка от тях се открива със специално изработен инструмент, свързан с доплеров ехограф и се прошива над възела, като по този начин той престава да се пълни с кръв. Излишната лигавица се нагъва със спираловиден шев и се издърпва в червото (т.нар. мукопексия). Така се постигат две цели – ликвидиране на хемороидалния възел и едновременно с това – на лигавичния пролапс.

хемороиди безкръвна операцияРаботи се над зоната, където са рецепторите за болка, поради което следоперативните неприятни усещания са значително редуцирани. След интервенцията пациентът може да има чувство за недоизхождане и лек преходен анален дискомфорт, а кървенето е рядко усложнение. Процедурата се извършва с обща или спинална анестезия. Следоперативно в първите дни се препоръчва диета с разнообразна храна, богата на фибри и минимум два литра течности на ден.

Кои билки, домашни средства помагат при хемороиди

Хемороидалната болест е едно доста разпространено и социално значимо заболяване, което може силно да влоши качеството на живот. От него страдат около 10 % от хората, като е по-често при мъжете. Свързано е с вродена слабост на съединителната тъкан и се провокира от нарушения в редовния ритъм на дефекация, от застоял живот или състояния и дейности с повишено вътрекоремно налягане (при упорит запек, тежък физически труд,  бременност).

Често е срещано при „седящи” професии – шофьори, служители в офиси и др. Основните симптоми са постепенно нарастващи възли в областта на ануса, спонтанна или при изхождане болка, сърбеж, кървене, което понякога може да причини тежка анемия.

При възпалени хемороиди увеличете фибрите в храната

Симптомите постепенно се засилват с времето. В еволюцията си хемороидалната болест минава през 4 стадия, като в тежките степени заболяването е свързано с пролабиране (изпадане) на ректалната лигавица през ануса. Описано е още от Хипократ и оттогава е лекувано по различни консервативни (б.а. – с лекарства) и хирургични методи.

Класическите оперативни техники отстраняват възлите радикално, но това често е свързано със значителна болка след интервенцията. Съществуват и голям брой алтернативни техники, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

Всички пациенти, които страдат от хемороиди, могат да се консултират с д-р Милко Милушев на тел:  0887/803-168 или със специалистите от отделението по хирургия в МБАЛ „Медлайн“-Пловдив на тел: 0877/211-160.

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Щадящ метод за операция на хемороиди се прилага и в Пловдив беше последно модифицирана от: октомври 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *