Със смях и приказки децата оздравяват по-бързо

PRINT

Със смях и приказки децата забравят за болестта и оздравяват по-бързо. Или поне понасят по-леко престоя в болница. Затова днес актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо се забавляваха и боядисаха заедно с децата от УМБАЛ „Св. Георги“ великденски яйца. Накрая поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти. Инициативата „Приказки без край“ цели да укрепи емоционалната връзка между деца, родители и лекари.

Кампанията се провежда в 13 лечебни заведения в София, Варна, Русе и Пловдив. За периода януари-март 2014 в инициативата са въвлечени над 900 души и са реализирани 112 посещения в детски клиники, а дейностите в рамките на „Приказки без край“ са достигнали близо 800 малки пациенти. През миналата година в инициативата бяха ангажирани над 5000 души, реализираните събития са 420, а дейностите достигнаха до близо 3000 деца. „Началото на Националната инициатива „Приказки без край“ бе поставено през месец ноември 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK („ГлаксоСмитКлайн“) и „Panadol Baby“.

Председателят на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ съобщи, че за година и половина от старта на инициативата, аниматорите са създали по-приветлива болнична среда на около 4000 деца. Той припомни, че в някои държави отдавна са оценили положителното влияние върху възстановяването на децата и съкращаването на болничния им престой с 2-3 дни, затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори, които забавляват децата. Според световният опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури.

„За мен е изключително удоволствие да посрещна аниматорите на „Приказки без край“ в нашата болница. С тяхна помощ се надявам да подобрим още повече условията за лечение на малките ни пациенти и да им помогнем да се възстановяват по-бързо чрез забавления и увлекателни занимания“, каза началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. Мирослава Бошева. Годишно в болницата се хоспитализират около 7000 деца и около 24 000 преминават през спешния център.

„Занимателните игри и развлечения помагат на пациентите ни да преодолеят стреса от това, че не са у дома при своите родители и близки, а в болница. Осигуряването на среда близка до домашната от една страна предразполага децата да сътрудничат на лекарите по време на лечението, а от друга – дава спокойствие на родителите“, каза психологът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания г-жа Анелия Петкова.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Със смях и приказки децата оздравяват по-бързо беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *