неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолни от хемофилия: Лекуват ни само, ако е застрашен животът

Болни от хемофилия: Лекуват ни само, ако е застрашен животът

Дни преди Световния ден на хемофилията, който се отбелязва на 17 април, пациенти с това заболяване припомнят, че здравната ни система не осигурява достатъчно средства и условия за съвременно лечение. Ето и кои са основните им проблеми:

1. Не се осигуряват фактори на кръвосъсирване, които да се прилагат в болнични условия, извън случаите на животозастрашаващи кръвоизливи, както за основното им заболяване, така и при съпътстващи заболявания. Например, при чернодробни, сърдечни, ставни и други заболявания и усложнения.

2. Министерство на здравеопазването осигурява нужния фактор само при животозастрашаващи кръвоизливи, а не при всички случаи на хоспитализация. Това води до нежелание на болниците да приемат болни от хемофилия и да прилагат лечение на съпътстващи заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Два от три случая на хемофилия са унаследени
Кръвната група показва риска от болести
Работи ли диетата според кръвната група

През 2013 година по поръчка на Българската асоциация по хемофилия беше направено социологическо проучване за нивото на информираност на работодателите за заболяването. Допитването беше проведено измежду 202 големи, средни и малки частни предприятия на територията на цялата страна. От него стана ясно, че 52% от работодателите биха назначили в компанията си човек, който страда от хемофилия. Реалността, обаче, не отговаря на нагласите на бизнеса – само 23% от участвалите в анкетата работодатели заявяват, че имат служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване. Най-много са тези със сърдечно съдови (30%) и заболявания на опорно-двигателната система (22%). Следват ги диабетиците (17%) и страдащите от болести на централната и периферната нервна система (13%). Заетите хемофилици са 4%. Близо половината от мениджърите признават, че не са запознати с особеностите на тази болест. Тези, които я познават, смятат, че страдащите от хемофилия могат да се реализират успешно на пазара на труда.

В България от болестта са засегнати около 600 души, от които 100 деца. Заболяването е наследствено обусловено и е вследствие на мутация в „Х“ хромозомата на човека. Затова от него страдат предимно мъже. В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия „А“ или „В“. За Деня на хемофилията на 17 април Българската асоциация по хемофилия организира концерт на вокална формация „Бон-Бон“ от 16.30 часа пред Паметника на съветската армия (Княжеска градина) в София.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -