Наши и френски хирурзи оперираха в Пловдив деца с аномалии

PRINT

Сложни лицево-черепни операции извършиха в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив френски и български хирурзи. Началникът на неврохирургията доц. Д-р Христо Желязков, проф. д-р Юрий Анастасов, шеф на отделението по пластична и краниофациална хирургия, заедно с хирурзите от Университетската болница в Лил проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем до момента са направили 4 операции на деца и една на възрастен. Предстоят операции на още две хлапета.

Първият малчуган е на 10 месеца и е с деформираща плагиоцефалия. Състоянието е резултат на различни механични въздействия в ранна детска възраст, когато връзките между костите на черепа все още не са напълно вкостени и сраснали и това води до трайни деформации на главата. Някои от тях са и с тежък козметичен дефект. Операцията е продължила 6 часа, като за това време лекарите са направили цялостна реконструкция на лицевата част на главата.

Вторият опериран пациент е момиченце на 2 години с недобро затваряне на средните структури на черепа. Вследствие на тази аномалия меки ципи и тъкани пречат на мозъка да се развива. Наблюдават се и промени в чертите на лицето – удебеляване в определени зони, което причинява появата на т.нар. лъвско лице (facies leontina). Тези деформации също са отстранени след пълна реконструкция.

С неправилно зарастване на черепните шевове е 5-месечно бебе. Аномалията е забавила развитието му, но проблемът вече е разрешен оперативно и по-нататък детето няма да изостава от своите връстници, увериха хирурзите.

Четвъртият малък пациент е с лицева аномалия „заешка устна“ или „вълча паст“. Дефектът е коригиран от проф. Анастасов и французинът проф. Пелерен, който демонстрирал техния опит в тези интервенции. В отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ се лекуват 60-70% от тези случаи в страната, отбелязаха от Университетска болница.

През следващите дни хирурзите ще оперират още две деца – едното с хидроцефалия, а другото с аномалия на долна челюст. Днес проф. Патрик Делем и началникът на клиниката по неврохирургия доц. Христо Желязков са оперирали и тумор в мозъка на 60-годишен пациент. Образуванието е било в левия дял, който контролира т.нар. моторна зона и неговото разрастване е можело да засегне двигателните способности на мъжа, разказа доц. Желязков.

Проф. Патрик Делем е неврохирург, който вече 12 години посещава на доброволни начала пловдивската Университетска болница и се включва в сложни краниофациални операции. На същия принцип в болницата в продължение на 15 години идва и пластичният хирург проф. Филип Пелерен. Двамата работят в Университетската болница в Лил, която от 2004 г. има сключен договор за обмен с УМБАЛ „Св. Георги“. В рамките на този договор до Франция пътуват проф. д-р Юрий Анастасов и доц. д-р Христо Желязков.

Френските хирурзи и колегите им от клиниката по неврохирургия, отделението по пластична и краниофациална хирургия и клиниката по детска хирургия на УМБЛ „Свети Георги“ са сформирали краниофациален център. В него всяка година поне веднъж се оперират всички по-тежки случаи на лицево-челюстни аномалии в България. Това спестява пътуване и лечение в чужбина, каза доц. Желязков. Краниофациалната хирургия никога не може да се извършва от специалисти от една медицинска област. Винаги в операциите участват екипи от лекари – пластични хирурзи, неврохирурзи, ринолози и др., уточни неврохирургът.

С откриването на Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми в УМБАЛ „Св. Георги“ ще се подобри значително лечебният процес, отбеляза той. Центърът ще разполага с иновативна интегрирана система за висококачествена интраоперативна визуализация и компютърно навигирана хирургия в реално време. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя ще включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и ще позволи въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

НА СНИМКАТА: Проф. Филип  Пелерен показва снимки от операцията.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Наши и френски хирурзи оперираха в Пловдив деца с аномалии беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *