Наши и френски хирурзи оперираха в Пловдив деца с аномалии

PRINT

Сложни лицево-черепни операции извършиха в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив френски и български хирурзи. Началникът на неврохирургията доц. Д-р Христо Желязков, проф. д-р Юрий Анастасов, шеф на отделението по пластична и краниофациална хирургия, заедно с хирурзите от Университетската болница в Лил проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем до момента са направили 4 операции на деца и една на възрастен. Предстоят операции на още две хлапета.

Първият малчуган е на 10 месеца и е с деформираща плагиоцефалия. Състоянието е резултат на различни механични въздействия в ранна детска възраст, когато връзките между костите на черепа все още не са напълно вкостени и сраснали и това води до трайни деформации на главата. Някои от тях са и с тежък козметичен дефект. Операцията е продължила 6 часа, като за това време лекарите са направили цялостна реконструкция на лицевата част на главата.

Вторият опериран пациент е момиченце на 2 години с недобро затваряне на средните структури на черепа. Вследствие на тази аномалия меки ципи и тъкани пречат на мозъка да се развива. Наблюдават се и промени в чертите на лицето – удебеляване в определени зони, което причинява появата на т.нар. лъвско лице (facies leontina). Тези деформации също са отстранени след пълна реконструкция.

С неправилно зарастване на черепните шевове е 5-месечно бебе. Аномалията е забавила развитието му, но проблемът вече е разрешен оперативно и по-нататък детето няма да изостава от своите връстници, увериха хирурзите.

Четвъртият малък пациент е с лицева аномалия „заешка устна“ или „вълча паст“. Дефектът е коригиран от проф. Анастасов и французинът проф. Пелерен, който демонстрирал техния опит в тези интервенции. В отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ се лекуват 60-70% от тези случаи в страната, отбелязаха от Университетска болница.

През следващите дни хирурзите ще оперират още две деца – едното с хидроцефалия, а другото с аномалия на долна челюст. Днес проф. Патрик Делем и началникът на клиниката по неврохирургия доц. Христо Желязков са оперирали и тумор в мозъка на 60-годишен пациент. Образуванието е било в левия дял, който контролира т.нар. моторна зона и неговото разрастване е можело да засегне двигателните способности на мъжа, разказа доц. Желязков.

Проф. Патрик Делем е неврохирург, който вече 12 години посещава на доброволни начала пловдивската Университетска болница и се включва в сложни краниофациални операции. На същия принцип в болницата в продължение на 15 години идва и пластичният хирург проф. Филип Пелерен. Двамата работят в Университетската болница в Лил, която от 2004 г. има сключен договор за обмен с УМБАЛ „Св. Георги“. В рамките на този договор до Франция пътуват проф. д-р Юрий Анастасов и доц. д-р Христо Желязков.

Френските хирурзи и колегите им от клиниката по неврохирургия, отделението по пластична и краниофациална хирургия и клиниката по детска хирургия на УМБЛ „Свети Георги“ са сформирали краниофациален център. В него всяка година поне веднъж се оперират всички по-тежки случаи на лицево-челюстни аномалии в България. Това спестява пътуване и лечение в чужбина, каза доц. Желязков. Краниофациалната хирургия никога не може да се извършва от специалисти от една медицинска област. Винаги в операциите участват екипи от лекари – пластични хирурзи, неврохирурзи, ринолози и др., уточни неврохирургът.

С откриването на Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми в УМБАЛ „Св. Георги“ ще се подобри значително лечебният процес, отбеляза той. Центърът ще разполага с иновативна интегрирана система за висококачествена интраоперативна визуализация и компютърно навигирана хирургия в реално време. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя ще включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и ще позволи въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

НА СНИМКАТА: Проф. Филип  Пелерен показва снимки от операцията.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Наши и френски хирурзи оперираха в Пловдив деца с аномалии беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...