Млякото може да стане суперхрана, доставя дори лекарства

PRINT
прясно мляко

Учените са на път да превърнат млякото в суперхрана. Доскоро те знаели сравнително малко за структурата му и за взаимодействията на млечните мазнини с храносмилателната система. Сега те изяснили как се усвоява млякото от организма. Това откритие ще осигури възможност да се обогатяват млека за недоносени бебета, да се правят коктейли за отслабване или техники за доставка на лекарства, пише The Herald Sun.

Оказало се, че сместа от мазнини, вода и хранителни вещества, които обикновено не се съчетават помежду си, помага за усвояването на млякото. Кравето мляко било тествано в модел на стомашно-чревния тракт. Попадайки в „тялото“, то се самоорганизира, образувайки ясна структура. Това позволява на мазнините да бъдат по-добре усвоени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кое сирене е по-полезно – свежото или отлежалото?
Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите 
Храните, които помагат на имунитета 
Пробиотиците помагат при стрес, потискат болката

Щом започне процесът на храносмилане, протеинът липаза започва да формира геометрично точна наноструктура. Тя прилича на гъба или корал – голяма площ, под която са скрити каналчета. При разграждането на млякото в стомаха тези малки елементи започват да действат като транспортери, които минават през клетъчната мембрана към съдовата система.

Разшифроването на структурата на млякото позволява да се промени неговия състав, например чрез добавяне на витамин D или A. Възможно е да се създаде млечна напитка, която да утолява за дълго време глада. Освен това млякото е перфектният носител при контролираното освобождаване на дълго действащи лекарства.

Източник: The Herald Sun

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Млякото може да стане суперхрана, доставя дори лекарства беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *