Лекари от три болници оперират по телемост жена с рак на гърдата

PRINT

Уникален за България проект „Телемедицинска свързаност между ПСАГБАЛ „Света София“ гр. София и УМБАЛ „Света Марина“, гр. Варна стартира днес. Партньор по проекта е и Военномедицинска академия (ВМА). Изградена е непрекъсната комуникация, която позволява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време. „Това ще позволи навременна консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират“ – заяви изпълнителният директор на ПСАГБАЛ „Света София“ и инициатор на проекта д-р Иван Костов. Проектът стартира чрез изграждане на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от три болници в страната (ПСАГБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ и Военномедицинска академия), които проследиха извършването на операция за отстраняване на карцином на гърдата, водещо онкологично заболяване в България с 4 000 нови случая годишно. Извършена бе квадрантектомия на лявата гърда на 41-годишна жена. Пациентката е с фамилна обремененост – майка й също е заболяла от рак на млечната жлеза. При изследване с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ скнер), проведено в УМБАЛ „Света Марина“, не е установено наличието на метастази в организма.

„Света София“ е единствената АГ болница в страната със специализирано хирургично отделение за рак на гърдата. От 1995 година до днес в лечебното заведение са оперирани над 10 000 жени, което я нарежда на челно място в национален мащаб. „Горд съм да отбележа, че в нашата болница работят изтъкнати мамолози и онкохирурзи, с които осъзнаваме, че ракът на гърдата е социален проблем и правим всичко възможно, за да запазим живота и здравето на българската жена.“- уточни д-р Костов. Интервенцията на 41-годишната пациентка беше извършена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Света София“ и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина“ и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“ към ВМА.

Екипът на лабораторията по клинична патология и цитология на ПСАГБАЛ „Света София“, представляван от проф. Елисавета Попхристева и д-р Стоян Кочев, извършиха спешна интраоперативна диагностика (гефрир), с помощта на съвременен микроскоп с вградена цифрова камера, която дигитализира образа. Новата методика даде възможност към екипа консултанти да се включат д-р Иван Красналиев, патолог от УМБАЛ „Света Марина“ и д-р Албена Факирова, патолог от ВМА. Тяхното мнение бе решаващо за хода на операцията. Потенциалът на новия метод за видеомедицина беше наблюдаван от д-р Нигяр Джафер, Председателя на Комисия по здравеопазването към 42-то НС, д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, д-р Анелия Клисарова, министър на образованието, г-жа Йорданка Фандъква, кмет на гр. София. В телемоста участваха още генерал майор проф. Стоян Тонев, началник на ВМА и проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна.

„Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, с които вече разполагаме, дават възможност за oказване на навременна консултация. За това благодаря на партньорите ни ГлаксоСмитКлайн, Виваком и Телелинк, които осигуриха надеждна и непрекъсваема телеком среда и специфично техническо оборудване“ – каза изпълнителният директор на Първа АГ болница д-р Иван Костов. Той подчерта, че проектът е знаково нововъведение в сектора, тъй като ще позволи консултирането от разстояние и наблюдението на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната. „Това ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение.“ – каза още д-р Костов.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекари от три болници оперират по телемост жена с рак на гърдата беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *