петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЛекари от три болници оперират по телемост жена с рак на гърдата

Лекари от три болници оперират по телемост жена с рак на гърдата

Уникален за България проект „Телемедицинска свързаност между ПСАГБАЛ „Света София“ гр. София и УМБАЛ „Света Марина“, гр. Варна стартира днес. Партньор по проекта е и Военномедицинска академия (ВМА). Изградена е непрекъсната комуникация, която позволява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време. „Това ще позволи навременна консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират“ – заяви изпълнителният директор на ПСАГБАЛ „Света София“ и инициатор на проекта д-р Иван Костов. Проектът стартира чрез изграждане на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от три болници в страната (ПСАГБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ и Военномедицинска академия), които проследиха извършването на операция за отстраняване на карцином на гърдата, водещо онкологично заболяване в България с 4 000 нови случая годишно. Извършена бе квадрантектомия на лявата гърда на 41-годишна жена. Пациентката е с фамилна обремененост – майка й също е заболяла от рак на млечната жлеза. При изследване с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ скнер), проведено в УМБАЛ „Света Марина“, не е установено наличието на метастази в организма.

„Света София“ е единствената АГ болница в страната със специализирано хирургично отделение за рак на гърдата. От 1995 година до днес в лечебното заведение са оперирани над 10 000 жени, което я нарежда на челно място в национален мащаб. „Горд съм да отбележа, че в нашата болница работят изтъкнати мамолози и онкохирурзи, с които осъзнаваме, че ракът на гърдата е социален проблем и правим всичко възможно, за да запазим живота и здравето на българската жена.“- уточни д-р Костов. Интервенцията на 41-годишната пациентка беше извършена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Света София“ и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина“ и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“ към ВМА.

Екипът на лабораторията по клинична патология и цитология на ПСАГБАЛ „Света София“, представляван от проф. Елисавета Попхристева и д-р Стоян Кочев, извършиха спешна интраоперативна диагностика (гефрир), с помощта на съвременен микроскоп с вградена цифрова камера, която дигитализира образа. Новата методика даде възможност към екипа консултанти да се включат д-р Иван Красналиев, патолог от УМБАЛ „Света Марина“ и д-р Албена Факирова, патолог от ВМА. Тяхното мнение бе решаващо за хода на операцията. Потенциалът на новия метод за видеомедицина беше наблюдаван от д-р Нигяр Джафер, Председателя на Комисия по здравеопазването към 42-то НС, д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, д-р Анелия Клисарова, министър на образованието, г-жа Йорданка Фандъква, кмет на гр. София. В телемоста участваха още генерал майор проф. Стоян Тонев, началник на ВМА и проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна.

„Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, с които вече разполагаме, дават възможност за oказване на навременна консултация. За това благодаря на партньорите ни ГлаксоСмитКлайн, Виваком и Телелинк, които осигуриха надеждна и непрекъсваема телеком среда и специфично техническо оборудване“ – каза изпълнителният директор на Първа АГ болница д-р Иван Костов. Той подчерта, че проектът е знаково нововъведение в сектора, тъй като ще позволи консултирането от разстояние и наблюдението на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната. „Това ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение.“ – каза още д-р Костов.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -