Една трета при смъртните случаи от рак заради 5 рискови фактора

PRINT

“През 2016 г. очакваме у нас над 50 000 нови случая на рак, а за съжаление над 20 000 души се очаква да загинат от тежката болест.” Това съобщи проф. д-р Асен Дудов (в центъра на снимката по-долу), национален консултант по Медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология към Сити Клиник Онкологичен център по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари. Регистрите сочат над 300 000 пациенти с онкологичи заболявания в България, а най-масови са случаите на рак на белите дробове, на гърдата, на простата, рак на дебелото черво.

city_onko_2По отношение на лечението, то е най-успешно при злокачествените процеси на щитовидната жлеза, на тестисите и на матката, докато все още медицината има доста какво да направи чрез мултидисциплинарен подход при лечението на рака на черния дроб, на панкреаса и на хранопровода”, каза проф. Татяна Хаджиева, председател на Дружеството по рентгенология и началник на Клиниката по лъчелечение към Сити Клиник. Около една трета при смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи рискови фактора, свързани с поведението и храненето: висок индекс на телесна маса, ниска консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Пушенето е най-важният рисков фактор за рак, който причинява около 20% от смъртните случаи в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб. В България и в Европа при един от трима души е открито коварното заболяване, а един от четирима умира.

“Хората трябва да променят нагласата си, да бъдат чувствителни и отговорни към здравето си и ракът да бъде хващан в ранна фаза, когато шансовете за излекуване са максимално големи”, съветва Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

Пациенти поставиха своите послания на “Дървото на живота” (на основната снимка), което е разположено в болницата – в изградения специализиран Център за немедицинска грижа. Там онкологично болните и техните близки ще могат да получават емоционална, социална и психологическа подкрепа.

[Общо: 8    Средно: 4/5]
Една трета при смъртните случаи от рак заради 5 рискови фактора беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *