Безплатни прегледи на Алея на здравето

PRINT
високо кръвно хипертония

Национална пациентска организация ще вземе участие в изложението „Алея на здравето“, което се провежда в НДК в периода 30 октомври – 03 ноември 2013 г. В 5петте дни от Изложението, на щанда на Национална пациентска организация, който се намира на полуниво Изток (ляво), ще се проведат скринингови изследвания за метаболитен синдром и първичен скрининг за диабет тип 2; измерване на артериално налягане и сърдечносъдов риск; скринингови изследвания за хепатит B и C; скринингови тестове за белодробни заболявания и акция, посветена на профилактиката и лечението на тромбофлебит. Всички изследвания са безплатни, а хората с положителни резултати ще бъдат насочвани към специалист за консултация и допълнителни изследвания.

Ден 1 – 30 октомври 2013 г. (сряда)

Метаболитен синдром и първичен скрининг за наличие на диабет тип 2

В първия ден от Изложението, от 10 до 19 ч., ще се проведе скринингова акция за наличие на метаболитен синдром и първичен скрининг за диабет тип 2. В рамките на акцията със специална апаратура на посетителите ще бъде направен анализ на телесния състав и на висцералната мастна тъкан, която е свързана с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2. Ще бъдат измервани два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талията на посетителите.

Ден 2 – 31 октомври 2013 г. (четвъртък)

Измерване на артериално налягане и сърдечносъдов риск

В интервала от 10 до 17 ч. ще се измерва артериалното налягане и ще се прави кратка анкета за изчисляване на сърдечносъдовия риск на посетителите. Предразположените към този тип заболявания ще получат специални броеве от изданието „Библиотека за пациента“ на Дружество на кардиолозите в България, посветени на темите: предсърдно мъждене, артериална хипертония, както и предупредителни симптоми и действия при инфаркт и инсулт. На желаещите ще бъдат раздавани обучителни материали по темата остър коронарен синдром, които се разпространяват и в рамките на програмата „Университет за пациенти“ на НПО.

Ден 3 – 1 ноември 2013 г. (петък)

Скринингова акция за вирусни хепатити B и С

В часовия интервал от 10 до 19 ч. (или до изчерпване на тестовете) посетителите на Изложението ще бъдат изследвани за хепатит B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. За провеждане на изследването няма ограничения за консумацията на храна и напитки. Всички посетители на изложението ще получат и печатни информационни материали за заболяването.

Ден 4 – 2 ноември 2013 г. (събота)

Тестове за белодробни заболявания
„На 2 ноември от 11 до 15 ч. е предвиден скрининг с пулсоксиметър, който показва съдържанието на кислород в кръвта (%SpO2). С това изследване се цели откриване на намалена кислородна наситеност на кръвта, която е показателна за хронични респираторни заболявания.
Акцията бележи началото на месеца за повишаване информираността на населението относно пулмоналната хипертония. Пулмоналната хипертония лесно може да бъде объркана с други заболявания, включително психични, и следователно лекувана с неподходящи медикаменти. Важно при поставяне на първоначалната диагноза е да бъде направена ехокардиография.

Ден 5 – 3 ноември 2013 г. (неделя)

Профилактика и лечение на тромбофлебит

В последния ден от изложението от 10 до 15 ч. ще се предоставя информация за заболяването тромбофлебит. Акцията ще премине под надслов „Тромбофлебит – как да си помогнем сами, спортът и правилната диета – сигурни помощници при лечението и профилактиката“, като представители на пациентската организация ще предоставят информация и материали по темата.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи на Алея на здравето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *