Всеки пети възрастен страда от плоскостъпие

PRINT
стъпало плоскостъпие лечение

Плоскостъпието е от най-честите заболявания на опорно-двигателния апарат. Характеризира се със спадане на двата свода на стъпалото – напречния между палеца и безименния пръст и надлъжния от основата на пръстите до петата. Обикновено се проявява след 40-годишна възраст, като засяга около 20% от населението. При вродените форми и увеличена еластичност на тъканите деформацията се наблюдава от ранна детска възраст.

Наднорменото тегло заедно с наследственото предразположение са най-честите причини за плоскостъпие. Роля играят и неудобните обувки – елегантните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.

При нелекувано плоскостъпие деформацията се задълбочава с времето, оплакванията на пациента прогресират. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките обикновено се появяват след продължително ходене или стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Честа проява е отокът по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се разширява и удължава, впоследствие се деформира. Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на помощно средство – бастун.

Лечението на плоскостъпието трябва да започне своевременно. Намаляването на теглото и добрата физическа форма с укрепване на мускулатурата на подбедриците имат основно значение за намаляване на оплакванията. Лечебната гимнастика включва упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. Ортопедичните стелки са често предписвани и лесно приложими, но невинаги облекчават оплакванията.

Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. Съветваме нашите пациенти да носят удобни ортопедични обувки с вградени напречен и надлъжен свод и редовно да следят състоянието си при ортопед. В случаите с тежка или прогресираща деформация извършваме оперативна корекция. Прогнозата на заболяването при правилно и навременно лечение е добра.

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, национален консултант по ортопедия

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Всеки пети възрастен страда от плоскостъпие беше последно модифицирана от: март 18th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *