Реклама
Начало Заболявания и лечение Всеки пети възрастен страда от плоскостъпие

Всеки пети възрастен страда от плоскостъпие

0
стъпало плоскостъпие лечение
Реклама

Плоскостъпието е от най-честите заболявания на опорно-двигателния апарат. Характеризира се със спадане на двата свода на стъпалото – напречния между палеца и безименния пръст и надлъжния от основата на пръстите до петата. Обикновено се проявява след 40-годишна възраст, като засяга около 20% от населението. При вродените форми и увеличена еластичност на тъканите деформацията се наблюдава от ранна детска възраст.

Наднорменото тегло заедно с наследственото предразположение са най-честите причини за плоскостъпие. Роля играят и неудобните обувки – елегантните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.

При нелекувано плоскостъпие деформацията се задълбочава с времето, оплакванията на пациента прогресират. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките обикновено се появяват след продължително ходене или стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Честа проява е отокът по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се разширява и удължава, впоследствие се деформира. Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на помощно средство – бастун.

Реклама

Лечението на плоскостъпието трябва да започне своевременно. Намаляването на теглото и добрата физическа форма с укрепване на мускулатурата на подбедриците имат основно значение за намаляване на оплакванията. Лечебната гимнастика включва упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. Ортопедичните стелки са често предписвани и лесно приложими, но невинаги облекчават оплакванията.

Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. Съветваме нашите пациенти да носят удобни ортопедични обувки с вградени напречен и надлъжен свод и редовно да следят състоянието си при ортопед. В случаите с тежка или прогресираща деформация извършваме оперативна корекция. Прогнозата на заболяването при правилно и навременно лечение е добра.

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, национален консултант по ортопедия

Реклама

Exit mobile version