В „Пирогов“ лекуват изгорени със сребро и мехлеми

PRINT

В клиниката по изгаряния на „Пирогов“ отново се борят за живота на тежко пострадали. В случая са бебе и двама мъже с жестоки изгаряния, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Инцидентите нямат връзк помежду си. Кърмачето е на 25 дни, има 30% изгаряния. Момченцето е преведено от Плевен. Пострадало е по време на къпане в дома си, съобщи проф. Огнян Хаджийски, началник на клиниката.

В реанимацията на секцията е настанен 47-годишен мъж с 80% поражения по цялото тяло. Пострадал от избухнала газова бутилка. В понеделник в 8 часа в противошоковата зала е приет в много тежко състояние В.Б. на 63 г. Мъжът е катастрофирал под детелината на бул. „България“ на разклонението за кв. Бояна. Пострадалият е с над 70% изгаряния и също ще бъде настанен в реанимацията на секцията по изгаряния, уточни проф. Хаджийски.

70% от изгарянията при малките са от горещи течности – вода, чай, супа, кафе, допълва спецалистът. Обикновено се случват при деца до 3 г., която е най-палавата възраст. В почивните дни родителите са заети с шетане, но изпуснат ли от поглед малкото и белята става.

Горещата вода може да причини дълбоки изгаряния. Тя не е толкова агресивна като пламъка, но пък детската кожа е изключително тънка и нежна. В първия момент родителите са стреснати и объркани, започват да прегръщат и милват детето. А всъщност трябва да свалят парещите дрехи и веднага да го облеят със студена вода, съветва проф. Хаджийски. Така се намалява щетата от изгарянето.  46-48 градуса са границата на поносимостта, по-високата температура прави рани.

„Преди години имах забавен случай. Акушерка от едно софийско село беше пъхнала изгореното си дете в гюм с издоено мляко. Подържала го там по-дълго време за по-сигурно. Когато доведоха детето, то беше посиняло от студ. Лекувахме и изгаряне, и преохлаждане“, разказва проф. Хаджийски.

Дали болният ще се оправи бързо и без трайни увреждания, зависи от няколко неща. Важно е какъв участък кожа е засегнат, каква е дълбочината. Значение има и възрастта. Най-уязвими са бебетата и старците. Във всички случаи околните трябва незабавно да откарат пострадалия в специализирана клиника, тъй като лечението при изгаряне има своите особености.

Има няколко правила за първа реакция при инцидент с изгаряне. Ако има заливане с вряла течност, детето се съблича, като дрехите може и да се срежат при ужда. Тогав то се облива 10-ина минути със студена вода. Ако изгарянето е от пламък, най-важното е да се угаси огънят, особено ако е обхванал тялото. Правилото е: спри, падни и се търкаляй, като пазиш лицето. Помага, ако човекът се покрие с нещо плътно – одеяло например. Важно е да се отведе по-далече от пушека, тъй като дишането на неговите газове може да доведе до други допълнителни увреждания.

Малките деца стават често жертви и на изгаряне с електричество. Причината е вроденото им любопитство, заради коет обичат да бъркат с пръст в контакта. В клиниката по изгаряния са имали и „певици“ – момиченца, които вземат включено бързоварче и го слагат като микрофон пред устата си. Изгореното е около устата. В подобни случаи първо трябва да се прекъсне източникът на ток.

При химическите изгаряния се стремим към неутрализиране на реагента. Ако е киселина, слагаме основа и обратно. Най-трудно е за лекарите да реагират, когато няма дани какъв точно е химикалът. Понякога децата изравят някое забравено в килера шише и се поливат със съдържанието. Попаднала ли е течността в очите, те трябва обилно да се измият с течаща вода. По-добре е дрехите да се разрежат, иначе има опасност при събличането през главата химикалът да засегне лицето.

Всеки има в дома си нещо подходящо, с което може да намаже изгореното място в първия момент.- масло, олио, прясно или кисело мляко, дори краставица, казва проф. Хаджийск. Не е необходимо да се прави превръзка у дома. За първа помощ е достатъчно мястото да бъде завито с чиста и суха кърпа. Когато пациентът пристигне в болницата, всичко се сваля от раната. Тя се почиства, за да се види колко е дълбока. При стабилно състояние се прави операция за отстраняване на увредените тъкани. След това се пристъпва към медикаментозно лечение.

Детската кожа е фина и страда много повече от тази на един здрав мъж на 25-30 г. например. 90% изгаряне звучи много тежко, но може и да не е, ако е получено на плажа. В други ситуации дори 10% изгаряния може да са критични, особено ако са по главата и лицето. Това са т.нар. шокогенни зони – имат много нервни рецептори.

След изгарянето кожата е открита рана, от която организмът губи много течности, белтък, електролити и плазма. Това прави възстановяването по-трудно. Ако дефицитът на течности и ценни вещества е малък, те може да се приемат допълнително през устата, иначе се включва система. Голям е рискът от инфекция, защото кожата е естествена бариера срещу микроорганизмите. Съвременните продукти, които лекуват раните, съдържат сребро, пояснява ръководителят на клиниката по изгаряния.

Свързани теми: В „Пирогов“ се борят за живота на изгорено с вряла вода бебе

Двама премръзнали с телесна температура 24 градуса оживяват

СНИМКА: ТК

[Общо: 9    Средно: 3.1/5]
В „Пирогов“ лекуват изгорени със сребро и мехлеми беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *