Уникално: Едновременно безкръвно отстраняване на бъбрек и тумор в правото черво

PRINT

Възрастна жена с голям тумор на правото черво и злокачествено ново образувание на бъбрека беше оперирана изцяло лапароскопски в болница „Токуда“ и се възстановява успешно много бързо след голямата операция. Лапароскопската интервенция започва с отстраняване на бъбречния тумор  безкръвно, само за 40 минути. Това дава възможност последващото премахване на голям ректален тумор да се осъществи в рамките на същата операция. Така сложната и тежка интервенция е възможно най-малко травматична за пациентката, която предвид състоянието си, се възстановява успешно изключително бързо.

В операцията участват екипите на д-р Калоян Давидов, началник на Отделението по урология и д-р Веселин Маринов, началник на сектор Лапароскопска хирургия към Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. Диагностиката и предоперативната подготовка са направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник на Инвазивна гастроентрология.

Операцията е направена миниинвазивно

„Отворена операция от такъв мащаб обикновено означава големи оперативни разрези и дълги часове анестезия. Това е много натоварващо за пациента и свързано с дълго възстановяване. Ние успяхме да спестим този излишен травматизъм чрез бързо минимално-инвазивно отстраняване на бъбрека. Краткостта на процедурата не трябва да заблуждава за нейната голяма сложност. Такова време беше възможно благодарения на сработването на екипа и натрупания немалък опит. Изключително важно беше да оставим добри условия за работа на коремните хирурзи.”, разказа за операцията д-р Давидов.

„Операцията премина успешно като отстранихме целия тумор напълно лапароскопски с резекция на правото черво и едновременна анастомоза – свързване на здравите части на червото. Благодаря на колегите за отличната колаборация и работа в екип, която дава много добри шансове за добър изход от тежкото заболяване за пациентката”, допълни д-р Маринов, ръководил втората част на операцията.

Мултидисциплинарният подход, който е запазена марка за болница „Токуда“, е ключов фактор при сложните случаи, които изискват реакция и взаимодействие от няколко екипа. Заедно с налагането на минимално-инвазивни подходи, това играе важна роля в стремежа за по-малко травматизъм и по-бързо възстановяване за пациентите.

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Уникално: Едновременно безкръвно отстраняване на бъбрек и тумор в правото черво беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *