четвъртък, 23 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНедостигът на витамини отключва сериозни болести

Недостигът на витамини отключва сериозни болести

Съвременният начин на живот и хранене в много случаи провокира недостиг на важни микроелементи в организма – витамини и минерали. Какво се случва тогава? В началото тялото ни успява да компенсира недостига чрез леки промени в работата на ензимите и обмяната на някои вещества. Вторият етап е на метаболитната декомпенсация – тогава вече се наблюдават определени функционални нарушения, намаляват резервите на организма и способността му да се адаптира, променя се  работата на имунната и ендокринната система.

В резултат се понижава нивото на физическа, психологическа и емоционална издръжливост. Хората с подобни оплаквания за умора, отпадналост вероятно вече са станали пациенти на ендокринолозите – лекари, които се занимават с болести на хормонална основа. На вторият етап от дефицита на важни вещества се отбелязат още трудност при забременяване, понижен имунитет, чести възпалителни заболявания. При клинично изразеният дисбаланс вече се проявяват различни заболявания на имунната система, хронични възпалителни заболявания на вътрешните органи, на ендокринната система, психо-емоционални разстройства като слабост, сънливост, намалена концентрация и дори тежки заболявания като тумори.

Сама по себе си липсата на витамини може да се окаже онази капка, която ще прелее чашата и ще отключи сериозно заболяване. Хората с недостиг на витамин, които са минали етапа на първоначален дисбаланс и са стигнали до проявило се заболяване, стават постоянни пациенти на лекари от различни специалности. Все пак много от неприятните симптоми на по-голямата част от тези заболявания могат да бъдат смекчени или дори премахнати, ако човек се научни да се храни правилно, като избира подходящи продукти или като приема добавки с необходимите му витамини или мултивитаминни комплекси.

Д-р Марина Буланова, ръководител на Диагностичното направление по ендокринология в  Лабораторната служба „Хеликс“ в Москва.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -