Ротавирусите водят до тежко обезводняване при бебетата

PRINT
бебе малко дете новородено

Летните диарии са изпитание не само за малките деца, но и за родителите, които трябва да бдят над детето с висока температура и обезводнено от разстройството. Месечно във Второ детско отделение на Инфекциозна болница се лекуват над 200 малки пациенти с диарийни заболявания, казва д-р Надя Найденова, специалист по инфекциозни болести. Майките се плашат повече от бактериални инфекции като салмонела, но те са едва 8-10% от всички деца със стомашно-чревни заболявания. Преобладаващата част – около 50-60% от болните, са причинени от ротавируси. Това не е изненада, защото данните и в другите европейски страни са подобни. При най-малките пациенти – от 5-6 месечна възраст до 5 г. задължително се прави изследване за носителство, допълва лекарката. Тази рутинна практика дава ясна картина кои са най-честите причинители на стомашно-чревните инфекции. Пикът на ротавирусните инфекции по принцип е есенно-зимният сезон. Последните няколко години се наблюдава целогодишна заболеваемост.

Как протича ротавирусната инфекция?

Бързо се вдига висока температура до 38-40 градуса. Децата повръщат многократно, имат водниста диария. Заради това организмът губи много вода и соли – калий, натрий, хлор, които са жизненоважни. Детето не може само да компенсира тези загуби, нарушава се целия киселинно-алкален метаболизъм. Типичната клинична картина при ротавирусната инфекция е отпуснато, бледо дете със сивкава кожа, обезводнено от диарията. Настъпва срив на хемодинамиката – пада кръвното, обезводняването е сериозно. Състоянието не бива да се подценява, защото може да се стигне дори до смърт, ако не се вземат навреме адекватни мерки. В Инфекциозна болница обаче не са имали такива фатални случаи.
Ротавирусната ваксина съществено намали броя на заразените, пояснява д-р Найденова. Тя е сред препоръчителните имунизации, което означава, че родителите сами заплащат поставянето й. Ваксината обаче дава висока степен на защита. Откакто е достъпна в България, сме имали само два случая на инфекция сред ваксинирани деца, което показва много добра ефективност, допълва специалистът. При едното болно дете инфекцията протекла съвсем леко, а при второто – средно тежко. Това е постижение, като се има предвид, че ротавирусната инфекция е една от най-честите причини за хоспитализация на децата в ранна възраст, допълва лекарката.

Ротавирусната инфекция е много високо заразна

Тя се предава чрез предмети, мръсни ръце или замърсена вода. Децата тръгват от рано на градина, пипат, лапат ръцете си, всякакви неща около себе си. По-големите боледуват по-леко, защото са се срещали във времето с вируса. При най-малките инфекцията може да протече много тежко, защото те бързо се обезводняват. Затова и ваксината се препоръчва в ранна кърмаческа възраст – още на 6-7-та седмица. На практика почти всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите, като тежестта на заболяването зависи от индивидуалните особености на имунната система и общото състояние.

Неваксинираните продължават да боледуват много често. Детските отделения в Инфекциозна болница непрекъснато са пълни с деца с ротавирусна инфекция, които не са ваксинирани. Лекарите очакват броят на заразените да се увеличава през лятото, заради събирането на повече хора по курортите. Водещата инфекция при най-малките е чревната. Тя е на второ място като причина за смърт в детската възраст след белодробните заболявания в световен мащаб. Над 2 млн. деца годишно в света умират от ротавируси.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ротавирусите водят до тежко обезводняване при бебетата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *