Лечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб

PRINT

Хроничният бронхит представлява хронично възпаление на бронхите, което протича с кашлица и отделяне на храчки повече от 3 месеца в две последователни години. Боледуват по-често мъже след 40-годишна възраст. Най-важните фактори за развитие на заболяването са тютюнопушенето (особено от ранна възраст), чести бактериални или вирусни инфекции.

Други причини за бронхита може да са синузити, носна полипоза, замърсяване на въздуха с вредни вещества, климатични фактори, студ, влага, мъгла, професионални вредности – миньори, текстилни работници, електроженисти, каменоделци и т.н. Значение имат и алергичните фактори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям
Любопитни факти за белия дроб
Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото
Кашлицата продължава средно 18 дни

За ранна диагноза на заболяването значение имат рентгеновите изследвания и най-важното – функционалното изследване на дишането – т. нар. спирометрия. Намаляването на спирометречните показатели е белег за начално развитие на хроничен бронхит. Пълно излекуване на заболяването не е възможно, но при ранно и навременно лечение е възможно да бъде осъществен контрол на заболяването и да се спре по-нататъшното му развитие. Най-важен момент са спирането на пушенето, саниране на околната среда, премахване, доколкото е възможно, на вредните фактори, трудоустрояване, своевременно лечение на синузита и носните полипи след консултация със специалист по УНГ.

По време на инфекция е необходимо да се дадат подходящ антибиотик, лекарства за отхрачване и разширяване на бронхите. Своевременното спиране на тютюнопушенето подобрява протичането на заболяването и удължава преживяемостта. Съвременното лечение на хроничния бронхит включва прилагане на модерни медикаменти под формата на аерозолни джобни инхалатори, които са напълно безвредни, но съществува необоснован страх у пациентите за прилагане на тези медикаменти. Тяхното предимство е, че действат директно в бронхите, заобикаля се увреждането на други органи – черен дроб и бъбреци.

Веднъж започнато, това лечение продължава цял живот и не трябва да се прекъсва. Добре е пациенти, които имат честа бронхитна симптоматика, да си осигурят домашни ултразвукови инхалатори, с които да се провежда в домашни условия инхалаторна терапия. Съществено място в лечението имат и физиотерапевтичните процедури и специално морелечение, пребиваване на чист въздух – Велинград, Сандански. Профилактиката включва и прилагане на противогрипни ваксини, както и ваксини, съдържащи убити бактерии, с които се повишава локалният имунитет на белия дроб.

Доц. Владимир Максимов, началник на клиниката по белодробни болести в болница „Св. София“

[Общо: 8    Средно: 3.5/5]
Лечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб беше последно модифицирана от: август 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *