Как се лекуват пигментни петна по кожата

PRINT
слънчево изгаряне

Фотозащитните кремове, лосиони, пудри и т.н. трябва да бъдат задължителна част от нашето ежедневие. В днешно време тези продукти са необходимост и се използват целогодишно. През зимата посягаме към тях, когато отиваме на ски или на разходка в планината. През пролетта обаче те трябва да се използват ежедневно – още с появата на първото по-силно пролетно слънце.

Изберете качествени продукти за защита от слънцето

Необходимо е да нанасяме качествени продукти – с висока UVA и UVB защита, водоустойчиви, с широкоспектърни фотозащитни филтри. За съвременните градски условия е достатъчно да се ползва фотозащита с фактор между 20 и 30 и със съответното покритие за ултравиолетови А лъчи.

При почивка на море, планина или при екскурзия в чужбина слънчевата защита трябва да се покачи на 50+, за да се предпази кожата от изгаряне и поява на неприятни свръхпигментирани петна.

Истински проблем настъпва, ако тъмните петна по лицето са вече факт. Времето за лекуване на пигментациите е през късната есен и зимата, когато слънцето е най-слабо. Тогава може да се използват различни методи – лазери, химически пилинг, лечение с хидрохинон и третиноин. През пролетта и лятото възможностите за премахване на този вид петна са по-ограничени. Много зависи от дълбочината на разположение на пигмента.

Използват се кремове със специални киселини

При по-повърхностно разположен пигмент добри резултати може да се постигнат и в този сезон. Обикновено се прилагат продукти с по-слаби киселини (коджикова киселина, азелаинова киселина), които се нанасят вечер. През деня се използва възможно най-високата фотозащита. При това фотозащитните кремове и лосиони трябва да се нанасят на всеки 2 часа!

Добре е да се носят и шапки с широка периферия, които допълнително предпазват от слънчевите лъчи. Трябва да се избягват парфюмирани продукти. При някои хора ароматизираната козметика може да предизвика фототоксична реакция и да доведе до образуване на нови петна. Някои лекарства в комбинация с излагане на пряка слънчева светлина също може да предизвикат образуване на тъмни петна.

Петната по бузите, челото и над устните са най-трудни

Най-трудни за лечение са хиперпигментациите по лицето, разположени над горната устна, по бузите и челото. Тези петна се наблюдават само при жени и се дължат на комбинация от фактори. Виновник за появата им е не само слънчевата светлина, но и повишението на женските полови хормони естроген и прогестерон. Предразположени за развитие на подобни пигментации са бременните, жените с по-тъмна кожа, тези които са на хормонална терапия или вземат противозачатъчни средства.

Изсветляването или пълното премахване на пигментните петна е труден процес и изисква упфрито лечение, което често отнема няколко месеца. От голямо значение е предпазването от ултравиолетовите лъчи. Ако не се спазва стриктна фотозащита, петната се появяват отново.

доц. Жана Казанджиева

 

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ Александровска

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Как се лекуват пигментни петна по кожата беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *