сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЧетвърт час бързо ходене дневно удължава живота

Четвърт час бързо ходене дневно удължава живота

Дори само 15 минути бързо ходене на ден са от голямо значение за здравето – удължават живота, като намаляват с 22% риска от смърт. Досега медиците препоръчваха поне 30 минути физическа активност, ако искаме да сме в добро здраве. Изводът е представен в проучване, докладвано на годишен форум на Европейското кардиологично дружество, където се е разглеждала профилактиката. Възрастта не е извинение за липса на раздвижване, обясни д-р Давид Юпен от университетската болница в Сент Етиен, Франция. Доказано е, че редовната физическа активност има по-добър цялостен ефект за здравето от всякаква терапия, добави той. Въпреки това по-малко от половината възрастни хора постигат препоръчителните 150 минути умерена активност или 75 минути високоинтензивна. Затова и екипът, в който участва д-р Юпен, си поставил за цел да проучи дали и съкратен вариант има благотворен ефект и намалява смъртността в третата възраст.

Изследвани били две големи групи пациенти. Френската група от 1011 души на възраст 65 г. били проследени в продължение на 12 г. Друга международна група от 122 417 души на възраст 60 г. е изследвана чрез метаанализ на други проучвания, при които има минимум 10-годишно проследяване. Установено е, че колкото повече се увеличава физическата активност, толкова по-малка е вероятността от смърт. В сравнение с възрастните, които се движат съвсем малко, хората с ниска, средна и висока физическа активност имат съответно с 22%, 28% и 35% намален риск от смърт, сочи проучването.

От изводите следва, че и наполовина по-ниска активност от препоръчваната досега има достатъчно добър ефект спрямо никаква. „Това ниво на активност съответства на 15 минути бързо ходене на ден“, обяснява д-р Юпен. Той уточнява, че на възрастните се препоръчва постепенно увеличение на физическата активност, а не изведнъж да се променят навиците, за да се постигне препоръчителното дневно натоварване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -