Ибупрофен може да удължи живота

PRINT

Лекарството ибупрофен (това е име на активната съставка, продава се под различни търговски марки), което се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, може да увеличи продължителността на живота.

Ефектът доказан с научен експеримент

Това показали научни експерименти, резултатите от които са публикувани в специализираното издание PLOS Genetics. В статията се припомня, че предишно проучвания са идентифицирали противоракови свойства на тази активна съставка. Сега обаче ибупрофен показал, че спомага и за запазване на младостта.

С изучаването на свойствата на лекарството се занимавал Института за проучване на стареенето БАК и Университета на Тексас. Оказало се, че ибупрофен увеличава средно с 15% продължителността на живота при дрожди (Saccharomyces Cerevisiae), свободно живеещи нематоди (Caenorhabditis ЕЛЕГАНС) и черни плодови мушици (Drosophila melanogaster). Пренесени върху човека, тези проучвания биха означавали, че ибупрофен е в състояние да даде допълнителни 10 години живот.

Парацетамол, ибупрофен или аспирин – кога какво да изберем

Лекарството се бори успешно с възпаленията

Ефектът вероятно е свързан с това, че лекарството се бори с възпаленията, които се свързват с много възрастови заболявания като алцхаймер и паркинсон. Ибупрофен дестабилизира работата на транспортните протеини Tat2p и забавя абсорбцията на ароматната аминокиселина триптофан, която участва в синтеза на протеини. В резултат клетките могат да се делят за по-дълго време.

При това средният размер на клетката леко се намалява при деленето, което води до забавяне на G1 фазата в клетъчния цикъл, в които се случва синтезата на микро РНК и на протеини за образуване на ДНК. Учените се надяват да успеят да създадат препарат, който да подари дълголетие като въздейства върху производството на ароматни киселини като триптофан.

Източник: PLOS Genetics

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ибупрофен може да удължи живота беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *