Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

PRINT
проф. юлия джоргова

Напоследък лекари съобщават доста често за пациенти, които търсят помощ с няколко дни закъснение след инфаркта. Много от тях не съзнават, че болката, която усещат, е сигнал за инфаркт и че незабавно трябва да се вземат мерки. Доста от пациентите се колебаят дали всъщност не ги боли стомахът или неразположението е заради някоя настинка, заяви проф. Юлия Джоргова, зам.-директор на болница „Св. Екатерина“.

Друго обяснение е, че масово нашенците смятат, че каквото и да е оплакването, по-добре първо да изчакат и ако не мине, може евентуално да отидат на лекар. „Не на последно място виновна за закъснението е липсата на доверие в медицината, до която се стигна след отрицателна кампания срещу съсловието. Хората по-рядко вече имат желание да ходят на доктор“, каза още проф. Джоргова.

Силна болка в гърдите се оказва сърдечна недостатъчност

Тя посочва като пример шокиращ случай с 53-годишен пациент от Харманли. Той получил сърдечен удар в края на март. „Болката в гърдите му била много силна, но той не й обърнал внимание и така изкарал инфаркта на крак. Дойде при нас в края на май. Беше с много тежко усложнение – тежка сърдечна недостатъчност. Не можеше да направи и пет крачки“, разказа проф. Джоргова.

Тя и колегите й открили, че той има разкъсване на преградата между двете сърдечни камери. „Така кръвта в тях се смесва, белият дроб се пълни с вода, а пациентът е с тежък задух. Единственото, което можем да предприемем в такива случаи, е оперативно лечение, но то носи доста сериозен риск. За щастие пациентът оцеля“, посочи лекарката.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

В болница едва на третия ден след инфаркта

болести на сърцето инфарктНе са малко пациентите, които отиват в болница на третия ден след инфаркта. „Тази неделя имахме такъв болен – на 64 г. от Перник. За първи път усетил болката зад гръдната кост в петък, но помислил, че има проблем с корема. За съжаление инфарктът често се бърка с гастрит или с оплакване вследствие на непоносимост към някаква храна“, разясни специалистката. Нейният съвет е: при всички случаи, усетите ли дискомфорт в гърдите или на други места в горната част на тялото заедно примерно със задух, пот и гадене, незабавно да отидете при лекар.

Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

Ако сте с високо кръвно, диабет, идете на кардиолог

„Искам да се обърна към хората, те трябва да разберат колко важна е профилактиката. Един или два пъти годишно те задължително трябва да минават на преглед при личния си лекар, а хората с риск от сърдечни заболявания (например с хипертония, диабет, с наследствена предразположеност и др.) – да се консултират и с кардиолог. Най-ефективно и бързо се лекуват рано установени заболявания“, категорична е проф. Джоргова.

Тя подчертава, че вече и в България се прилагат най-съвременни методи за овладяване на острия инфаркт на миокарда. „На европейския форум, за който споменах, бяха отчетени резултатите от програмата „Стент за живот“. Бе съобщено, че откакто тя е стартирала през 2008 г., България е направила най-голям скок в създаване на условия за добър достъп на пациентите до съвременното лечение на инфаркта – т. нар. коронарна ангиопластика или поставяне на стент. А това намали смъртността при острите случаи на инфаркт от 15% на 5%. Говорим за случаите, когато болният дойде навреме“, посочи водещата специалистка. Най-малък успех страната ни бележи по показателя „пристигане навреме до инвазивна кардиология“. „През 2008 г. със закъснение се приемаха 62%, днес са 48%“, обясни проф. Джоргова.

Тя припомни, че всеки пациент с инфаркт има право да избере в коя инвазивна лаборатория да бъде закаран. Недостатъчното финансиране от НЗОК е прична да изоставаме в прилагането на модерни терапии. Има още какво да се желае.

Инфарктът покосява и млади жени

артрит остеопороза менопаузаДруг тревожен факт е, че инфарктът все по-често покосява и съвсем млади жени. По принцип нежнеят пол е по-защитен от сърдечен удар в годините преди менопаузата благодарение на хормоните. С 30% са се увеличили инфарктите във възрастовата група от 30 до 60 г. в сравнение със статистиките за едно десетилетие назад, показват световни проучвания. Тази тенденция не подминава и България. „Една от теориите е, че съвременната апаратурата позволява да се откриват повече такива случаи“, обясни проф. Джоргова.

Наблюдението обаче се потвърждава във всички страни по света, т. е. и в такива, които не се радват на последните технологиите. „Все пак и досега бройката на мъжете с инфаркт преобладава, но пък при жените усложненията са повече и смъртността е по-висока“, каза ръководителката на Клиниката по кардиология в „Св. Екатерина“. Тази седмица тя е лекувала жена на 36-години, от Перник. Пациентката не се чувствала добре и два пъти отишла на лекар, докато накрая докторът се сетил да й направи кардиограма. И установил, че е със сърдечен удар. „Причината е, че невинаги колегите мислят за инфаркт при такива млади пациенти. Затова жената стигна до нас 4 дни по-късно“, разказа проф. Джоргова.

Някои сърдечни пристъпи са внезапни и интензивни, но повечето започват бавно, със слаба болка или неразположение.

Симптомите на инфаркта

  • Болка в средата на гърдите, която продължава повече от няколко минути или е на пристъпи. Може да се чувства като натиск в гърдите, задушаване;
  • Болка в едната или двете ръце, в гърба, врата, челюстта или стомаха;
  • Други признаци – може да включват студена пот, гадене или замаяност.

Ако усещате тези симптоми повече от 5 мин, веднага се обадете на 112.

[Общо: 85    Средно: 3/5]
Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит беше последно модифицирана от: юни 1st, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *