20-сантиметров тумор махнаха от шията на мъж във ВМА

PRINT
тумор на шията, проф. Венцислав Цветков

62-годишен мъж изуми лекарите във ВМА с 20-сантиметров тумор на шията. Той обяснил на медиците, че буцата, която е в областта на дясната паротидна жлеза и шията, е от около 20 години. Туморът нараствал бавно, но в един момент започнал да ограничава движението на главата. Освен това станал болезнен преди 3-4 месеца.

УНГ-лекарите във ВМА веднага насрочили операция. По време на сложната интервенция туморът бил отстранен. Операцията изисквала прецизност и деликатен подход. Основната грижа на специалистите била запазване на лицевия нерв. Трудността при подобни операции е свързана със сложната анатомия на мястото, където бил туморът. Там минават магистрални съдове и важни нерви.

10 симптома, които може да сочат тумор

Екипът, извършил интервенцията, е бил от специалисти в „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия. Водещ е проф. Венцислав Цветков, началник на клиниката.

Основните предизвикателства, свързани с обема и сложността на операцията, са свързани с локализацията и големия размер на тумора. Мъжът имал придружаващи заболявания, които водели до повишен анестезиологичен риск. Въпреки това образуванието бе успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, коментира проф. Цветков. Лицевият нерв бил напълно запазен. Няма никакви парези на съответната лицевата половина след операцията.

УНГ-специалистите призовават да се търси възможно най-рано лекарска помощ, ако забележите някаква промяна в областта на главата и шията. Описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването. Накрая се стигнало тази голяма и високорискова оперативна интервенция.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
20-сантиметров тумор махнаха от шията на мъж във ВМА беше последно модифицирана от: март 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *