вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияСеротонинът се оказа ключов при ревматоиден артрит

Серотонинът се оказа ключов при ревматоиден артрит

За първи път учените направиха връзка между развитието на ревматоиден артрит и нивата на серотонин, съобщава Science Daily. Серотонинът е невромедиатор, който влияе на нашето настроение и апетит. Досега дефицитът му се свързваше с появата на депресия, но не и на автоимунно заболяване каквото е ревматизмът. При тази диагноза засегнати са малките стави на ръцете и краката.

Изненадващите изводи са на специалисти от Университета на Париж. Учените там проверили хипотезата си върху мишки, болни от ревматоиден артрит. Забелязали, че ако те имали и дефицит на серотонин, заболяването протичало по-тежко.

При ревматоидния артрит се разрушават хрущялът и костите. Този процес се задейства от специални клетки – остеокласти. Учените установили, че количеството и активността на остеокластите били по-високи при мишки с липса на серотонин. Освен това при тези гризачи се разрушавала повече костна тъкан.

Серотонинът и неговите агонисти (съединения, които активират рецепторите на серотонина) отслабвали симптомите на ревматизма. Така, съдейки по всичко, при ревматоидния артрит серотонинът изпълнява ролята на имуномодулатор.Специалистите се надяват, че откритието им ще помогне за разработката на нови методи за лечение на ревматоидния артрит.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -