четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБлизо 12 000 пациенти годишно се лекуват безплатно в клинични проучвания

Близо 12 000 пациенти годишно се лекуват безплатно в клинични проучвания

Близо 12 000 пациенти в България всяка година получават шанс за безплатно иновативно лечение благодарение на участието им в клинични изпитвания. Това съобщи д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация по клинични изпитвания на семинар за журналисти. Центровете, където се провеждат самите изпитвания, са около 1100, но в някои големи болници има по няколко.

Интересът към включване в клинични изпитвания е голям, но липсва достатъчно информация. Затова от Изпълнителната агенция по лекарствата планират създаването на достъпен в интернет електронна база данни, която ще съдържа сведения за броя и видовете клинични изпитания, които се провеждат у нас, кога започва и приключва набирането на пациенти, както и разяснителни материали за правилата, понятията и контрола на самите клинични изпитвания. Това обяви директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова. Все още обаче не е осигурено финансиране на този проект, затова не е ясно кога ще е готов.

Интересувате се от включване в изпитване? Питайте своя лекар

В момента пациентите научават за такива възможности само ако болницата, където се лекуват, е избрана за център на клинично изпитване, или пък случайно, от познати. Сайтът на агенцията ще даде възможност повече хора да научат за този вид терапия. Не всеки обаче е подходящ за включване. Диагнозата, за която се проучва лекарството, е само първото условие. Към всяко изпитване има десетки условия, на които пациентите трябва да отговарят –  това може да е възраст, пол, да е в определен стадий заболяването, да не страда от някои заболявания, да не приема други лекарства, ограничения в начина на живот и т.н.

Ползата за пациента – достъп до модерни терапии

Ползите за пациентите са безспорни, подчерта д-р Борислав Борисов, бивш директор на ИАЛ и експерт по клинични изпитвания. Има диагнози, най-вече онкологични, но и други, където приетите сега терапии не дават голям шанс. Участието в изпитване осигурява на пациентите бърз достъп до иновативни терапии, качествено медицинско обслужване (всичко се прави по европейски критерии), като всички необходими за проследяването на неговото заболяване изследвания са безплатни. В някои проучвания се включват срещу заплащане и здрави доброволци, но те са много малко – под 10% от всички участвали в изпитванията. След приключване на проучването болните продължават със стандартната си терапия.

Хората не бива да се притесняват за сигурността си по време на изпитванията, увериха всички експерти на семинара. Всеки пациент се наблюдава много внимателно, а дори и най-леките нежелани странични ефекти се докладват денонощно. Те се проследяват както от лекарите в центъра, където се провежда изпитването, така и от възложителя. Отделно агенцията по лекарствата праща свои инспектори. В България досега не е имало сериозни инциденти, които да водят до смърт или трайно увреждане.

Клиничните изпитвания протичат в 4 фази са последен стадий от разработването на ново лекарство. От научната разработка в лабораторията, през опитите върху животни до тестването на медикамента при хора минават средно 14-15 г., като контролът на регулаторните органи във всеки един момент е много строг. Разработването на едно ново лекарство струва около 1 млрд. Долара.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -