четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияРакът на простатата може да се окаже полово предавана болест

Ракът на простатата може да се окаже полово предавана болест

Ракът на простатата може да се окаже в крайна сметка болест, предавана по полов път, причинена от най-разпространената невирусна венерическа инфекция – трихомониаза. Тя засяга около 275 млн. души в целия свят. Учени от Университета на Калифорния откриха, че тя стимулира размножаването на раковите клетки в простатата.

Наблюдението е направено в лабораторни условия. Все пак експертите признават, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди връзката. Същият екип установил още, че мъжете, инфектирани с трихомониаза, са по-податливи да развият рак на простатата. Проблем е, че при много хора инфекцията протича без симптоми. Ако се появят, това става обикновено месец след заразяването. При жените има оток, сърбеж и промяна във вагиналния секрет. Мъжете може също да усетят сърбеж или дразнене в пениса, болка по време на уриниране и изтичане на бял секрет.

В новото проучване проф. Патриша Джонсън открила, че паразитът, който причинява трихомониазата – Trichomonas vaginalis, секретира протеин, който причинява възпаление и увеличава растежа на доброкачествени и злокачествени клетки на простатата. Подозрението за връзката с рака възникнало още през 2006 г. в Университета Вашингтон. Учените там открили, че мъже с трихомониаза имат 40 на сто по-голям шанс да развият тумор на простатата.

Въпреки това изводите на учените са противоречиви. Второ проучване не установило пряка зависимост между рака на простатата, докато друго в университета в Харвард пък напротив – открило още по-голяма връзка, отколкото през 2006 г. Изследване през 2009 г. установило, че една четвърт от мъжете с рак на простатата имат данни за инфекция с трихомониаза. Също така те имал по-напреднали тумори.

Новото изследване, публикувано в списание Proceedings на Националната академия на науките на САЩ, допуска, че инфекцията може да направи мъжете по-уязвими за развитие на рак на простатата, въпреки че засега не са представени преки доказателство за връзката. Никола Смит от Националния център за изследване на рака във Великобритания подчертава, че макар да дава ясни насоки за трихомониазата като възможен рисков фактор, са необходими още много изследвания, за да се сглоби сложният пъзел на възникването на болестта. Трябвало да с изяснят и другите фактори в начина на живот, които могат да повлияят върху риска за развитие на болестта. Според нея засега няма убедителни доказателства за връзка с инфекцията.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -