сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха забранени вещества в протеинови добавки

Откриха забранени вещества в протеинови добавки

Много спортисти вземат добавки за подобряване на формата си. Когато хората се опитват да заменят правилното хранене с хранителни добавки обаче те рискуват понякога здравето си, съобщава вестник The Irish Times. Според експертите балансираната диета е основата, която спортистите не трябва да забравят.

Опасността се крие в това, че световния пазар на спортни и хранителни добавки не е достатъчно строго регулиран. Младите спортисти се надяват да получат възможно най-бързо резултат и затова прибягват до различни помощни средства. Вече обаче са известни случаи на смърт заради добавки с неясно съдържание. Във Великобритания препарат, съдържащ 2-4 динитрофенол, е отговорен за фаталния край на няколко души. Съединението намалява мазнините в тялото, като ускорява обмяната на веществата. Обаче има странични ефекти като главоболие, необичайно ускорен сърдечен ритъм, повишено изпотяване, виене на свят, гадене, дехидратация, повишена температура и повръщане.

Освен това инспектори са откривали в търговската мрежа продукти, чиито състав не отговарял на посочения на етикета състав. До 14,8% от продуктите съдържат съединения, които не само че не са описани, но и били включени в черния списък на Световната антидопингова агенция. Това са продукти с аминокиселини, протеинови прахове, добавки с креатин, карнитин и растителни екстракти. Възможно е някои производители нарочно да добавят забранени вещества, които подобряват ефективността, макар и за сметка на здравето. Целта е увеличаване на продажбите.

Източник: The Irish Times

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -