вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниУчени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма

Учени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма

Австралийските учени доказаха, че не съществува връзка между детските ваксинации и аутизма. Заключението е направено след метаанализ на десетки представителни проучвания, проведени в различни страни.

Така учените от Университета на Сидни са убедени, че най-после ще оборят твърденията, че аутизмът може да бъде резултат от имунизация. Проучено е огромно количество информация, което включва статистически данни за десетки хиляди деца. Няма връзка между ваксините срещу морбили, паротит, рубеола, тетанус, дифтерия и коклюш с развитието на разстройства от аутистичния спектър, категорични са експертите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм 
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?
Аутизъм, депресия и шизофрения с общ произход? 
Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух
Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

Именно тези имунизации най-често цитирани като възможна причина за отключване на аутизъм от активисти на т.нар антиваксинални групи, които убеждават родителите да не имунизират децата си. Обикновено те говорят за „конспирация на фармацевтичните компании“, „укриване на информация от страна на властите“ и други подобни, когато агитират младите родители. Резултатът вече се вижда в много страни – напоследък се върнаха някои почти забравени вече заболявания в детската възраст. Повсеместните ваксинации спомогнаха за тяхното ликвидиране, но модният в някои среди отказ от ваксини лишава от защита децата.

Само в САЩ от 2000 г. досега са регистрирани 11 огнища на морбили. Епидемия от същото заболяване е регистрирана и в австралийския щат Нов Южен Уелс през 2012 г. В тази връзка авторите на проучването смятат, че е крайно наложително здравните власти да започнат информационна кампания, за да убеди родителите да не се отказват от ваксиниране на детето, защото така излагат здравето на децата си на голям голям риск.

Източник: Daily Mail

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -