петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПо очите познават рак, диабет, ревматизъм и паркинсон

По очите познават рак, диабет, ревматизъм и паркинсон

Очите издават не само емоционалното ни състояние, но могат да разкажат доста и за здравето на конкретния човек. Трейси Хауърд открива лека подутина на левия клепач. Маже я с мехлеми, слага охлаждащи компреси. Едва ли е нещо лошо, смята 55-годишната мениджърка от Атланта. След като нищо не помогнало, тя отишла на лекар. Той отстранил възелчето и дал проба тъкан да се изследва. Оказало се, че Трейси има неходжкинов лимфом. Жената била шокирана, защото дотогава повече се притеснявала от това, как изглежда клепачът й, пише в. „Ди Велт“.

Всъщност очите са прозорец не само към душата, но и към състоянието на мозъка, сърцето, нервите, кръвообращението и имунната система. Лимфоми като този на Трейси обикновено се откриват при рутинни изследвания. Те са на вътрешната страна на клепача или в бялата част на очната ябълка. Виждат се като малки, повдигнати с цвят на сьомга петна. Други тумори като меланом например, също се проявяват в очите.

Диабетът съсипва ретината

Диабетът е болест, която още по-често се открива чрез очите. Захарната болест отдавна се е превърнала в епидемия в развитите страни, като засяга 8 до 10 души от 100 възрастни.

Много пациенти научават едва при очния лекар, че имат диабет. Оток по очната леща, порьозни, разширени или стеснени кръвоносни съдове, както и кървене на ретината – всичко това може да се види при един обстоен преглед.

Колкото по-рано се открие едно увреждане на ретината – диабетната ретинопатия, която е последица от диабета, толкова по-успешно може да се предотврати едно ослепяване. В западните страни диабетната ретинопатия е основната причина за слепота.

Прегледът с офталмоскоп позволява на лекаря да открие и други заболявания. Този инструмент позволява на лекаря да обследва добре ретината и кръвоносните съдове. По този начин успяваме да надникнем директно в човешкото кръвообращение, казва отфалмологът д-р Кенет Нойфелд, цитиран от немския в. „Ди Велт“. Затова очните лекари могат навреме да открият заболявания на сърдечно-съдовата система.

Кръвоносните съдове на ретината пулсират с ритъма на сърцето. При пациентите с високо кръвно съдовете са променени, също като при диабетиците. Понякога те са като звездовидните разширени вени, които сме виждали по краката. Новите апарати позволяват вече да се види дори дали има оток на корена на зрителния нерв.

Ревматизъм или множествена склероза също се откриват по очите

Проблемите със зрението не винаги се свеждат до самото око. Внезапно появяващи се временни смущения в окото са повод да идем на лекар, дори ако отминават след броени минути.

Подобни смущения може да са симптом на транзиторна исхемична атака – състояние, наричано микро инсулт. Коварното е, че след него има повишен риск от последващ инсулт. Човекът непременно трябва да бъде прегледан от лекар.

Многобройни автоимунни заболявания също се проявяват със симптоми в очите. Сълзящи, парещи, възпалени очи често са предвестници или съпътстваща проява на ревматични заболявания.

Диагнозата множествена склероза също често се поставя след първоначални оплаквания за проблем с очите. При това заболяване организмът атакува изолационният слой на нервните влакна – миелин. Често първият пристъп е свързан с възпаление на очния нерв, който е част от мозъка. Много пациенти се оплакват, че временно сякаш ослепяват с едното око. Някои имат болки в очите, казва д-р Юлия Халер, главен лекар в болницата „Уилс Ай“ във Филаделфия.

Очите са свързани с мозъка чрез ретината и зрителния нерв. Затова учените се опитват да открият по тях ранни симптоми на невродегенеративни заболявания като паркинсон и алцхаймер. Ранните неспецифични симптоми на паркинсон може да са:

  • Намалено отделяне на сълзи
  • Намалена честота на мигане
  • Възпалени клепачи

При алцхаймер в ретината и очната леща се отлагат характерните бета-амилоидни протеинови плаки. Това се случва доста преди да се образуват типичните плаки в мозъка. Затова сега учени в САЩ и Австралия, но също и в Европа работят върху разработването на бързи, сравнително евтини и неинвазивни образни методи.

Когато те навлязат в практиката, пациентите ще могат да се изследват чрез сканиране на ретината за невродегенеративното заболяване. Според д-р Халер новите технологии влязат в кабинетите до 5, най-много 10 г.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -