събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЛипсата на сън действа на мозъка като алкохол

Липсата на сън действа на мозъка като алкохол

Липсата на достатъчно сън може да се сравни с алкохолно опиянение. Всеки пет часа бодърстване се равняват на една чашка алкохол от гледна точка работата на мозъка. Излиза, че ако човекът е бодърствал 20 ч, то сивото му вещество не може да функционира нормално подобно на начина при човек, който е приел повече от допустимото количество алкохол, с която може да се седне зад кормилото.

Нивото на кортизол се повишава при липса на сън

Макар че не е забранено официално, не е желателно да карате кола след безсънна нощ, съветват специалистите. Липсата на достатъчно сън повишава концентрацията на стресовия хормон кортизол в организма. Температурата на тялото пада леко, а това е причина имунната система да не може да работи с пълна сила. А мозъкът в такава ситуация действа така, както под въздействието на алхоколно опиянение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините
Липсата на сън провокира симптоми на множествена склероза?

Всеки час бодърстване влияе на шофьорите така, все едно концентрацията на спирт в кръвта е повишена с 0,004%. Ако водачът на превозно средство спи по-малко от 5 часа на денонощие, ще има нарушена координация. По-често с описания проблем се сблъскват младите хора, защото на тях липсата на сън им се отразява по-лошо. Статистиката сочи, че сред тази възрастова група разстройствата на съня не са никак редки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -