петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха устойчиви на антибиотици бактерии отпреди 700 г.

Откриха устойчиви на антибиотици бактерии отпреди 700 г.

Резистентността към антибиотици не е някакво съвременно явление. Екипът на Кристел Десню от университета Екс-Марсел откриха в човешки екскременти на над 700 г. микроорганизми с гени, устойчиви на антибиотици, предаде сайтът „Ремедиум“. Те са намерени при разкопки в Белгия на мястото на обществена тоалетна, но се срещат и в организма на съвременните хора.

При лабораторния анализ се изяснило, че макар хората, живели преди 700 г, и днешните да се хранят по съвсем различен начин, храносмилателният тракт си прилича в много голяма степен. По мнението на експертите вирусите, чието ДНК е било намерено сега, гарантират нормалния живот на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.

Сред древните гени на вирусите обаче се били открити и такива, устойчиви на антибиотици и токсични вещества. При това те изобщо не са били в контакт със съвременните медикаменти, които са разработени и приложени за първи път през ХХ век. Освен това тези лечебни субстанции може да се срещнат и в природата, затова и някои вируси и бактерии са добили устойчивост към тях.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -