четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияЛабилна психика = по-кратък живот

Лабилна психика = по-кратък живот

Психичните разстройства намаляват продължителността на живота с 10-20 години, констатираха експерти от университета в Оксфорд. Това е сравнимо с тежко пристрастяване към тютюна, съобщава сайтът Zee News. Според учените резултатите са тревожни, защото експертите не обръщат достатъчно внимание на психичните разстройства.

Според експертните оценки средната продължителност на живот на хората с биполярно разстройство се съкращава с 9,2 г. Диагнозата шизофрения пък намалява продължителността на живота с 10-20 г. Наркотичната и алкохолната зависимост скъсяват живота с 9 до 24 години, а рецидивираща депресия със 7 до 11 г. Средната продължителност на живота при заклетите пушачи живот е с 8-10 години по-малко отколкото при здравите хора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
По какво се познава шизофренията? 
Шизофренията може да е автоимунно заболяване
Депресията скъсява живота 
Суеверните са по-податливи на депресии, фобии и неврози
Пеенето в хор замества ходенето на психиатър

Въпреки че рискът от смърт при психичните разстройства нараства без съмнение, конкретните причини варират широко. Изяснихме, че при много от психичните заболявания продължителността на живота е намалена и се равнява на ощетяване, подобно при хора, които са пушили по 20 цигари на ден, казва д-р Сина Фазел от Катедрата по психиатрия на Университета в Оксфорд.

Причината може да е рискованото поведение на хората с психични проблеми. Това се отнася по-специално за наркоманите и алкохолиците. За хората от тази група е по-вероятно стигнат до самоубийство. Негативните обществени нагласи към психично болните хора също оставя своя отпечатък. Поради това при много пациенти с психични проблеми често се подценяват физическите заболявания и ги лекуват обикновени лекари.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -