сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБолката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на...

Болката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на остеопороза

Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена маса и влошена микроархитектура на костта, водещи до повишен риск от фрактури. При страдащите плътността и качеството на костта се влошават, намалява здравината на скелета. Повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Най-честите симптоми на остеопороза са болки в гърба в областта на поясната област или лопатките. Болката се появява още при продължителен престой в право или седнало положение или физическо натоварване. Обикновено след почивка настъпва облекчение.

След 50-годишна възраст средно 30 % от жените развиват остеопороза, но едва 4%  от тях се лекуват. В България от остеопороза страдат близо 426 000 жени, а над 800 000 имат повишен риск от остеопорозни счупвания.

Фрактурите са инвалидизираща последица на остеопорозата. 40-50% от жените на средна възраст в Европа се очаква да получат по една или повече остеопоротични фрактури през живота си. Бедрените фрактури водят до двигателна невъзможност. Прешленните водят до деформации, болка и смутена дейност на вътрешните органи.

Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DXA) е най-точният метод за измерване на костна плътност. С него може да се изследва както гръбначният стълб, така и тазобедрената става. Това обясниха специалисти по образна диагностика в ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив. При този метод се използват два рентгенови лъча – единият от тях е нискоенергиен и преминава единствено през тъканите, а другият е по-мощен и преминава и през костите.

Измерването на костната плътност се извършва като се отчете разликата в показанията на двата лъча. Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея. Благодарение на това изследване може да се установи загуба на костна маса дори по-малка от 2 %. При него лъчевото натоварване на пациента е минимално.

Предимство на DXA е възможността да се изследва костната плътност в различни точки на тялото. Обикновено остеопорозата започва най–често в костите на гръбнака и бедрената кост.

Изследването на костната плътност с двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия е добре да се прилага профилактично, дори и без да се усещат болки, защото процесите на намаляване костната плътност протичат почти безсимптомно, но когато се появят често вече е много късно – диагнозата в по-голяма част от тези случаи е остеопороза.

Една година след менопаузата задължително се прави изследване за остеопороза

Ако се докаже, в зависимост от степента на заболяването, пациентът трябва да се проследява продължително време по преценка на специалиста.

От голямо значение е режимът на хранене, който трябва да съдържа  достатъчно количество калций и витамин D. Всеки ден е добре да се консумират 25-30 грама сирене или кашкавал, 200 г обезмаслено мляко или кисело мляко, 150 г бадемови ядки или сушени смокини, 200 г бобени зърна, 500 г зелени зеленчуци – зеле, праз, спанак, броколи, пълнозърнест хляб.

При възрастни хора физическите упражнения подобряват равновесието и координацията и по този начин също  помагат за предотвратяване счупване на костите при падане. Ходене, джогинг, аеробика или танци увеличават мускулната сила и издръжливост.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -