сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКампания за съобщаване на нежелани лекарствени реакции

Кампания за съобщаване на нежелани лекарствени реакции

Изпълнителната агенция по лекарствата у нас прави кампания за популяризиране на съобщаването на подозирани нежелани реакции при употребата на медикаменти. Тя е част от втората кампания „седмица на осведомеността“ в рамките на Европейския съюз. Информационната акция ще протече от 20 до 24 ноември 2017 г. Тази кампания цели да обърне вниманието върху лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

Разбира се, в случай на настъпване на нежелана реакция от какъвто и да е лекарствен продукт, включително ваксини, всеки гражданин може да подаде сигнал до Агенцията по лекарствата и извън настоящата кампания. Това може да стане чрез онлайн формуляр, на телефон 02 8903417 или на Е-mail: bda@bda.bg Условието е да конкретният случай да се опише максимално конкретно с данни за обратна връзка.  

При всички лекарства могат да настъпят нежелани реакции, дори и при тези, отпускани без лекарско предписание. Важно е регулаторните органи по лекарствата да установяват рисковете, свързани с употребата на лекарства, и да информират за тях медицинските специалисти, пациентите и обществеността.

Обратната връзка от гражданите е част от мониторинга на лекарствата

Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Съобщаването на нежелани реакции помага на регулаторните органи да наблюдават лекарствата на пазара и да предприемат необходимите действия. От полза е да се съобщават също и подозирани нежелани реакции, които настъпват поради взаимодействие при прием на повече от едно лекарство; след продължителна употреба; в резултат на взаимодействия с храна или други продукти и др.

Регулаторните органи, като ИАЛ, разчитат на съобщаването на подозирани нежелани реакции, за да са сигурни, че безопасността на лекарствата на пазара е приемлива. За съжаление при всички системи за съобщаване се наблюдава ниска съобщаемост. По тази причина нашата кампания е важна както за повишаване на осведомеността, така и за подобряване на системата за съобщаване.

Кампанията „седмица на осведомеността“ е инициатива по проекта за съвместни действия „Подпомагане на взаимодействието при проследяване на лекарствената безопасност в Европа“. Една от основните цели е повишаването на осведомеността относно националните системи за съобщаване на подозирани нежелани реакции на лекарствата. Тази година кампанията е с подкрепата на Центъра за проследяване на лекарствената безопасност (Uppsala Monitoring Centre, UMC) на СЗО в Упсала, Швеция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -