сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчени откриха кое помага на рака да прави метастази

Учени откриха кое помага на рака да прави метастази

Учени откриха кое кара рака да местастазира! Надеждата е, че това ще доведе до разработването на нови терапии, които да предотвратят разсейките на туморите. Канадските учени от Университета на Гуелф открили, че протеинът кадхерин-22 стимулира разпространението на рака. Той прави това, като свързва раковите клетки заедно и им позволява да нахлуят в околните тъкани.

Изводът е, че блокирането на кадхерин-22 може да действа като ефективна терапия при рак. Проучването от Канада показало, че обезвреждането на протеина намалява степента на сцепление и метастазиране на раковите клетки в гърдата и мозъка с до 90%.

„Изследването на нивата на кадхерин-22 може да бъде мощен прогностичен маркер за това, доколко напреднал е ракът и каква е прогнозата за пациента“, казва водещият автор професор Джим Униаке от катедра „Молекулярна и клетъчна биология“. „Ако намерим лекарство, което може да блокира кадхерин-22, ще можем да предотвратите раковите клетки да метастазират„, допълва той.

Повечето твърди ракови образувания, които са изчерпали кръвоснабдяването си и следователно са лишени от кислород, са трудни за лечение. Клетките вътре са способни да се разпространяват бързо и да причиняват най-големи щети. Като изследвали над 100 проби тъкан от тумор на гърдата и мозъка, учените установили, че колкото по-хипоксичен е туморът, толкова повече кахерин-22 има в него.

Раковите клетки синтезират специален протеин, който им помага да се движат

Досега малко се знаеше как раковите клетки, лишени от кислород, се обединяват и взаимодействат. Канадските експерти установяват, че точно при условия на нисък кислород раковите клетки задействат производството на кадхерин-22. Пускат в действие вид протеин, който помага да се свързват клетките заедно, да се увеличи клетъчното движение, инвазията и вероятно метастазите. Кадхерин-22 се намира върху клетъчните повърхности, което позволява на хипоксичните ракови клетки да се придържат една към друга. Така мигрират колективно като група, поясни проф Униаке.

От десетилетия науката знае, че хипоксията (понижено снабдяване с кислород) ускорява метастазите и влошава прогнозата за пациента. „Ние открихме, че колкото е по-хипоксичен е туморът, толкова повече кадхерин-22 се открива в областта на хипоксията“, каза още той. Нещо повече: Колкото повече кадхерин-22 има в тумора, толкова по-напреднал е стадият на рак, толкова по-лошо е прогнозата за пациентите.

Блокирането на кадхерин-22 пречи на метастазите

Учените доказали още, че блокирането на кадхерин-22 директно пречи за образуването на ракови местастази. За целта те използвали молекулярни средства. Поставили човешки ракови клетки в инкубатор и понижили кислорода там до ниво, сравнимо с това в тумора. Клетките не се разпространили.

Новата научна разработка предлага жизненоважни познания за това как туморните клетки могат да станат агресивни и да се разпространят в други части на тялото. „Тъй като ракът има лошо кръвоснабдяване, до тумора не достига достатъчно кислород“, обяснява проф Униаке. Това кара раковите клетки да променят поведението си, като адаптират протеините, които синтезират, за да се приспособят към тези среди.“ Канадското проучване е публикувано в списание Oncogene.

Преди няколко години учени от института за изследване на рака във Великобритания дадоха свое обяснение, как раковите клетки правят метастази. Изглеждало така, сякаш си пробиват път с лакът, за да излязат извън първичните тумори. Силата, подобна на мускулен импулс, необходима за придвижване, се генерирала от протеина JAK. Британските учени смятат, че това откритие е ключово и ще спомогне за разработването на нови методи за предотвратяване на метастазите.

По-трудно е да се лекуват пациентите, когато ракът вече се е разпространил. Освен това вторичните тумори често са по-агресивни, казват учените. Над 90% от смъртните случаи, свързани с рак, са след метастази.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -