вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТелемедицината с нови възможности за сърдечноболните

Телемедицината с нови възможности за сърдечноболните

Пациенти и близки на хора със сърдечно-съдови заболявания дискутираха в София новите възможности, които телемедицината предоставя, заедно с проф. Асен Гудев, началник на Клиника по кардиология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и д-р Николай Поройлиев. Д-р Поройлиев е ангажиран към имплантиране на електрокардиостимулатори и пред- и следболнично ЕКГ проследяване на пациенти. На научното кафе бяха обсъдени и медицинските проучвания за иновативното прилагане на холтерите, теле-рехабилитацията и създаване на иновативна онлайн платформа при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Иновацията представлява проследяване на витални показатели на пациента (ЕКГ, кръвно налягане, кантар, велоeргометър и т.н.) от разстояние посредством съвременните технологии за пренос на данни с цел осъществяване на пълноценната рехабилитация на пациента в домашни условия. Особено важно е телемедицинското наблюдение по време на възстановяване на пациенти в отдалечени райони с нищожно покритие на лекарска помощ.

Кардиологичната телерехабилитация позволява на екип от медицински специалисти, намиращи се в специално оборудван контролен център да проследяват от разстояние виталните показатели на пациента, да назначават съответни тренировъчни режими, да следят промяната в жизненото състояние на пациента при различни натоварвания, да бъдат в постоянен контакт с него, както и да следят и да коригират медикаментозното лечение.

Благодарение на научния прогрес, медицината е способна да спасява все повече животи.  Факт е нарастващият брой на пациенти със сърдечна недостатъчност  (СН), която е сериозен проблем в модерната кардиология. Статистиката показва, че повече от 10 милиона души страдат от СН в Европа, и 4 милиона в САЩ. Резултатите до момента показват, че  на пациенти, страдащи от СН, се препоръчват ежедневни упражнения и тренировки. Проблемът е, че медицината се нуждае да се „договори” с тази визия на кардиологичната рехабилитация (КР) за всички пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Ето темите, по които участниците в Научното кафе за теле-рехабилитация дискутираха:

 1. Моделът на теле-рехабилитацията

Няма насоки по отношение на теле-рехабилитацията на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност. Целта на дискусията в Научното кафене „Теле-рехабилитация“ е да предложим иновативен модел.

 1. Отговорности на лекаря:
 • Клинична оценка на пациента преди включване, по време на и след кардиологичната рехабилитация.
 • Оптимизация на медицинското лечение
 • Оценяване на тестовете на пациентите
 • Планиране на тренировъчни упражнения
 • Осведомяване на пациентите за тяхната болест (как да разчитат сами притеснителните сигнали и симптоми)
 • Консултации по телефона с пациенти при възникнал проблем
 • Записване на медицинската история на пациента
 • Реакция при спешни случаи
 • Получаване на съгласието на пациента за кардиологична рехабилитация (да убеди пациента да попълни и подпише документ, с който той дава своето съгласие).

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПО ПРОГРАМА ХОРИЗОНТ 2020,  ПРОЕКТ СПАРКС – GRANT AGREEMENT 665825.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -