Наши учени откриха как да лекуват деменция при паркинсон

PRINT
проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков е директор на Александровска болница от 3 г. Става професор по неврология през 2004 г. във Франция, а през 2007 г. получава високата научна титла още веднъж, вече в България. Ръководи катедрата по неврология на Медицинския факултет в МУ София втори мандат.

– Проф. Трайков, в Александровска болница заработиха нови апарати, закупени с пари по  европрограми. Каква е ползата за пациентите?

– Лечебното заведение получава почти 13 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“ и с тях ще закупим апаратура за онкодиагностика и лечение по 26 различни позиции. Благодарение на добрата организация създадена от МЗ и МРРБ, 16 от тях ще дойдат до юни, за останалите предстоят търгове. Седем апарата вече са монтирани и работят. Патологията е обновена с пет нови апарата. Те дават съвсем европейски, нов модерен подход при имуно-хистодиагностиката. С тяхна помощ не само се поставя диагнозата, но и се дават насоки за лечението. Те са необходими, защото при много тумори има специфично лечение с таргетни терапии. В клиниката по патология не бяха купувани нови апарати през последните 20 г.

За диагностика са предвидени още два големи апарата – ядрено-магнитен резонанс, където се надяваме да закупим клас 3D Тесла, и нов ангиограф. Вторият апарат ще даде възможност да се лекуват не само сърдечносъдови заболявания, но и мозъчни малформации. Ангиографът ще бъде монтиран до 25 март.

Ще имаме и робот за клиничната лаборатория, който ще даде възможност за по-голям капацитет при изследванията. Имаме две хирургични клиники и урология, специалистите, които работят там, се нареждат на водещи места у нас. В урологията вече е монтиран съвсем нов апарат за 250 000 лв., който дава възможност за лекуване на видове туморни заболявания на пикочните пътища или легенчетата на бъбрека. Става много по-бързо и безкръвно. Предвидени са още 4 апарата, един от които е холмиум лазер. Той дава възможност за безкръвно и радикално лечение на простатни карциноми. Гарантира до голяма степен удължаването на живота на болните.

В хирургията вече изпробват новия апарат за електрокоагулация – направени са първите операции. Предвидени са още апарати за хирургиите, които диагностицират максимално рано и лекуват всички туморни образувания – на стомаха, червата, панкреаса. Ще имаме и нов остеодензиометър, ехографи за нефрологията, гастроентерологията и неврологията. Това, че успяхме в тази криза да получим толкова много апаратура, е шанс и за българското здравеопазване.

– Наскоро пациенти и лекари вкупом протестираха, че няма възможност да се доплаща за по-качествени медицински изделия, а трябва изцяло пациентът да поеме разхода за тях…

– При нас такива консумативи се използват в по-малки обеми, например специални бримки в урологията. Някои от нещата успяваме някак да ги поемем, но за други не можем. Ето например как са организирани нещата във Франция – ако разчиташ само на основния пакет здравни услуги, получаваш платена на 100% спешна помощ и 60% от останалата. За да е безплатно изцяло болничното лечение, трябва да се осигуряваш в допълнителна здравна каса – това струва 1000-2000 евро на година. Сам си преценяваш риска. Редно е да има такъв регламент и у нас. Ние имаме списък с всички консумативи, предоставен от нашите експерти. В него ясно е указано какво се покрива от касата, и какво трябва да се доплаща от болните. Хората могат да го купят от болницата по цената, която тя е постигнала на търга.

– Парите за здраве все не достигат. Как се справяте финансово?

– За 3 г. успяхме да изплатим задълженията си от 3 млн. лв., увеличихме заплатите с 20% и осигурихме по две минимални заплати на специализиращите лекари. Откъде вземаме тези средства? Почти 60% са от клиничните пътеки, макар че има голям парадокс – в тях недофинансирането е предимно за сметка на лекарския труд. А иначе от тях изкарваме и голяма част от заплатите на работещите в болницата. Да вметна, че медиците остават тук не само заради парите, но и заради други ценности – правят наука, обучават. При нас работят над 100 професори и доценти.

Но ето един пример за извънредни харчове: Председател съм на асоциацията на университетските болници. Във всяка една от тях има пациенти, които надхвърлят поне десетократно сумата, отпускана по клиничната пътека. През 2012 г. постигнахме предварителна договорка с д-р Нели Нешева, която тогава ръководеше касата. Тя беше да изготвим списъци, а от НЗОК обещаха да намерят резерв, с който да платят частично или напълно тези средства. Досега нищо не се е случило. Видя се, че общата сума е много голяма – няколко милиона.

От нас очакват висок морал и умения в лечението. Искаме от медиците да са винаги на ниво, да работят с най-тежките случаи. Не е мислимо да изпратим вкъщи пациент, който не е излекуван, само защото парите за пътеката са свършили. Имали сме какви ли не случаи – касата дава за коремна операция 1000 лв., а реалният разход е 70 000 лв. Всяка университетска болница има такива примери, защото там отиват най-тежките случаи. Списъци извадиха в Пловдив, Варна, Плевен, да не говорим за София. При нас бяха описани 70 случая за една година, надхвърлили десетократно полагащата се сума за лечение.

– Вярно ли е, че лекари от Александровска печелят награди за научни открития?

– В научно отношение българите имат голям потенциал. Американската академия по неврология организира всяка година конгрес, на който две трети от направените съобщения се отхвърлят като некачествени. Това е цветът на научната мисъл в неврологията. Раздават се три награди за чужденци. През 1994 г. я спечелих с тема разработена във Франция, бях много щастлив.

Две от аспирантките ми в две поредни години печелиха тази награда с наука, направена в България. Едната (д-р Шима Мехрабиан) написа съобщение за много редки генетични форми на болестта на Алцхаймер. Ранна диагностика и успяхме да докажем, че някои съвсем нови форми на мутации в два определени гена бяха описани за първи път в България.

Втората аспирантка (д-р Мария Петрова) написа съобщение за ранна диагностика на деменция при Паркинсонова болест. При тези пациенти имаме голям успех с новите терапевтични средства, животът им се удължи съществено. Оказа се, че когато живеят по-дълго, 40-50% от тях на по-късен етап развиват деменция, сходна с тази на болестта на Алцхаймер. Въпросът тук беше: Може ли по нещо да познаем кои са рисковите пациенти? Добрата новина за паркинсониците е, че лекарствата, с които лекуваме алцхаймер, имат при тях дори по-добър ефект. Затова необходимостта от ранно изясняване на диагнозата е още по-голяма – тя може успешно да се повлияе. Това, което докладва аспирантката от България, са едни от първите хипотези и предположения в тази насока.

– Когато откриете рисковите паркинсоници, веднага ли започвате лечението им?

– Не, но ги държим под наблюдение. По-рискови са онези, при които няма тремор – треперене на ръцете. Тези с треперенето са по-защитени. При застрашените от деменция предложихме много евтино е ефективно средство за скрининг, предлагаме да правим такива прегледи всяка година. Не лекуваме здрави хора, но в момента, когато хванем и най-малкия симптом, започваме интервенция и отсрочваме тежките усложнения. Това е шанс за хората.

Аспирант на проф. Ивайло Търнев също спечели американската награда за наследствените нервно-мускулни дегенеративни заболявания. Невролози заедно с началника на клиниката по ендокринология проф. Здравко Каменов направиха съвместна публикация за ранни белези на деменция при пациенти с диабет тип две от третата възраст. Знае се, че това се случва при част от тези хора. Винаги се е спорело дали е въпрос на кръвна захар или на съдови изменения. Успяхме да покажем кои са част от механизмите в този процес.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 4    Средно: 1.8/5]
Наши учени откриха как да лекуват деменция при паркинсон беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *