четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюМожем да се научим да издържаме повече на студ

Можем да се научим да издържаме повече на студ

Защо някои хора са по-чувствителни към студа от други? Какво да се прави при измръзване? Ето съветите на физиолога Рюдигер Кьолинг (на снимката долу), цитиран от онлайн изданието Apotheken Umschau. Повечето рецептори за студ и топлина са в кожата и лигавицата. Такива има в мозъка и костния мозък – те са много чувствителни и мерят вътрешната температура на тялото.

rudiger_koeling

Могат ли кожните рецептори да се повлияят от друго?

Да, лютиви вещества като чушките чили активират топлинните рецептори. Затова лютото се усеща подобно на горещина. А ментолът активира студовите рецептори, затова ментоловото масло освежава.

При какви температури човек се чувства добре?

Зависи как сте облечени и дали се движите. Ако сте по бельо или бански, усещате 29-32 градуса като приятни. Ако ходите – 26 градуса са ок, при изкачване на стръмнина – 22 градуса. Добре облечени се чувстваме идеално на 21 градуса в покой, на 13 градуса вървейки и при изкачване – на 4 градуса.

Кога хората мръзнат?

Има повече възможности: Първата е, когато наистина е студено. Втората – при възпаление и висока температура заради инфекция. Понякога треперим, за да се затопли тялото повече. На трето място – централизацията на кръвообращението провокира треперене като реакция при страх.

Какво е централизацията на кръвообращението?

Това е защитна реакция на тялото. Тя трябва да гарантира, че жизненоважните органи като сърце, бял дроб и мозък трябва да бъдат добре кървоснабдени на всяка цена. Затова тялото блокира кръвообращението на периферията. Ръцете и стъпалата може да изстинат и затова мръзнем на тези места. При страх централизирането трябва да ни предпази от голяма кръвозагуба, ако се нараним. Но и при студ кръвообращението се пренастройва така, че вътрешната температура да не пада.

Защо по-често жените имат студени крака?

При жените по-лесно се стига до тази централизирана реакция, затова особено краката им изстиват бързо. Затова пък при голям студ те могат по-дълго да поддържат нормална вътрешна температура. Причината вероятно е в еволюцията. При лов мъжете е трябвало да гонят дивеча километри и е трябвало да имат добро охлаждане. Затова те се потят повече и имат подкожни мастни тъкани, които изолират по-зле. Жените по-скоро са събирали храната и са пазели децата, затова тялото еим е оптимирано за запазване на топлината.

Можем ли да закалим тялото спрямо студа?

Да. Съдовата система, която регулира кръвосабдяването, може да се тренира. Например като спортуваме. Контрастните душове или сауната също са полезни.

Какво значение има кафявата подкожна мазнина в тази връзка?

Тази тъкан има особена способност: може да произвежда топлина и то независимо от треперенето. При кърмачетата това е много важно, защото те бързо може да измръзнат. При възрастните кафявата мазнина се среща само по раменете и врата. С топлинни камери се вижда, че при престой на студено топлината се генерира главно на тези места.

Как да помогнем при измръзване? Да сложим човека близо до печката?

Внимателно, силно премръзнали хора се нуждаят от медицински грижи. Ако просто ги сложим до парното, може да застрашим живота им. Така затворените периферни съдове се отварят. Студената кръв тръгва от крайниците към сърцето и в най-лошия случай може да причини спирането му.

Как тогава да затоплим премръзнал?

Ако могат да пият или ядат, най-добре е да им дадем гореща супа или чай. Ако са в безсъзнание, лекарят ще им влее затоплящи разтвори венозно. Важно е да се ограничи отдаването на топлина, като завием потърпевшия например в спасително алуминиево одеало.

Подходящо ли е греяното вино за затопляне?

Алкохолът може да е опасен по две причини. Първо причинява разширяване на съдовете, което може да охлади тялото. Второ, пречи са усетим осезаемо студа. Някои хора са измръзвали и затова, че през зимата са полягали в нетрезво състояние на някоя пейка.

Мръзнат ли по-лесно хората от по-топлите страни?

Логично е да си го помислим. Но в Средна Европа живеем в солидни жилища, които се отопляват. В някои южни страни не си правят парно, а и там понякога става студено. Аз самият съм мръзнал най-много през зимата в една къща без отопление във Флоренция. Затова южняците понякога са по-свикнали със студа, отколкото ние.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -