Реклама
Начало Интервю „Градинските“ сополи при децата – причини и лечение

„Градинските“ сополи при децата – причини и лечение

0
Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.
Реклама

Много малчугани в предучилищна възраст се борят с повтарящи се хреми и упорити сополи, особено тези, които посещават детско заведение. Често майките разговорно го наричат “градински сопол”. Към това се добавя и дразненето в гърлото, което може да се проточи няколко седмици или дори месеци. Децата не са нито болни, нито съвсем здрави, а родителите водят малките при УНГ специалисти или алерголози в опит да намерят ефективното лечение. Разговаряме с опитния детски УНГ специалист д-р Любен Попов, който дава насоки как да се справим с честите простуди при малките. Може да запишете онлайн час при него тук >>>.

Д-р Попов, как да се справим с повтарящите се сополи на децата под 7 г.?

При голяма част са вирусни, по-малката част са бактериални. При добро общо състояние обикновено се налага само симптоматично лечение и почивка у дома. Ако хремата продължи над 5 дни, може да се помисли за изследване на секрет. Не настъпи ли подобрение, редно е да се види към какъв препарат са чувствителни тези бактерии и да се добави антибиотик.

Най-важното е детето да не ход посещава  градина или ясла. Малките нямат добър рефлекс да се пазят от предаване на въздушно-капкови инфекции. 

Кои бактерии се изолират най-често, когато се прави микробиологично изследване? 

Реклама

Сред най-често изолираните бактерии са мораксела катаралис, стафилококус ауреус, стрептококус пневмоние. Последните две години се  среща и бета хемолитичният стрептокок, който причинява скарлатината. Родителите трябва да знаят, че откриването на бактерията в гърлото не е диагноза, детето може да е само носител. За заболяване се говори, когато има и клинична картина. 

 В момента също се изолира, но не чак толкова често, както беше през пролетта.

Повтарящите се настинки тревожат родителите. Каква честота при боледуването се приема за “нормално”?

Обичайно за един есенно-зимен сезон в градината се приема за нормално едно дете да изкара около 5-6  боледувания. Ако започне да боледува  по-често, тогава се налагат по-задълбочени изследвания и търсене на точната причина.

Когато говорим за повтарящи се хреми, как да различим кога става дума за вирусна и кога за бактериална инфекция?

Има някои външни белези. При вирусните инфекции секрета е по-скоро безцветен или белезникав. При бактериалните инфекции има цвят. Това описание е най-лесно, за да се ориентират родителите.

При някои деца този “градински сопол” се точи във времето, остава и едно дразнене в гърлото. На какво се дължи този проблем?

За да се разбере, откъде идва проблемът, трябва да се направи микробиологично изследване, да се назначат кръвни изследвания и да се направи подробен преглед.

Обяснението най-често е, че не се спазват правилата докрай. Когато детето преболедува, трябва да остане известно време вкъщи, за да се възстанови напълно. Понякога хранителният режим на малките не е добър, а те имат нужда от храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни за имунитета биоактивни вещества. 

Що се отнася до възстановяването, основният проблем е, че повечето родители не могат да си позволят да задържат децата много дълго вкъщи. Това е проблем не само за България, но и за света. Ако детето може да остане 20 дни у дома, за да възстанови предишния си имунитет и чак тогава тръгне на детска градина, реакцията му при среща с нови микроби ще е съвсем различна. Това е част от съзряването на имунната система.

Когато се случи серия от боледувания, тогава наистина може да се стигне и по-тежки усложнения и дори хронични проблеми.

Как се вписва сега Ковид в картината на заболяемостта? 

Може би в момента сме в пика на вълната. Има достатъчно случаи с ковид, макар и да  циркулират и други вируси. Повтаря се ситуацията от миналата есен, когато имаше букет от вируси. Засега все още няма грип, очакваме по-осезаемо да се появи през декември.

Хората не виждат смисъл да си правят изследвания специално за Ковид, защото лечението е като при другите вируси. В момента циркулират различни подварианти. Най-новият е с очни инфекции, но се срещат и старите, които се проявяват основно със запушен нос. При Ковид няма толкова сополи, колкото запушен нос. Температурата не е ориентир – може да има или да няма висока температура. По правило при децата протича леко. 

Какво е лечението за запушването на носа, както и за образуването на коричките, които карат децата да си чоплят носа?

Отпушването на носа е най-важното. Прилагаме често ксилометазолинови препарати и други по-нови препарати със същия ефект,които не са на тази основа. Правят се чести промивки с физиологичен разтвор или спрей с морска вода. 

Понякога се налага изписване и на антибиотични капки, но с тях трябва да се внимава. Честата им и безразборна употреба води до трайно увреждане на носната лигавица, до алергизация и чести продължителни хреми в живота нататък. Понякога е по-добре да се приема антибиотик през устата, отколкото  капки. Все пак всичко се преценява индивидуално и решенията се вземат на базата на конкретния пациент.

Включвате ли противоалергично лечение в терапията и с каква цел?

Да, често в схемата на лечение се включва и противоалергичен препарат. Смята се, че съкращава продължителността на боледуването. Подпомага подсушаването на лигавицата. 

Коя е причината за дразненето в гърлото при децата, което ги кара непрекъснато да подкашлят?

При малките деца това най-често е свързано с третата сливица. Няма универсално лечение на този постназален дрип, известен на разговорен език като задна хрема. Лечението и подходят трябва да се преценят при всяко дете поотделно. 

Причините за състоянието може да са различни. Понякога е възпаление, в други случаи е намесена и алергия. При трети има и синдром на свръхчувствителност на лигавицата след боледуване. Тогава симптомите приличат на алергия. Просто лигавицата е станала по-чувствителна за някакъв период от време след острата фаза на боледуването. Диагнозата се уточнява с помощта на изследвания и преглед. 

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version