Реклама
Начало Заболявания и лечение Вредно ли е чопленето на носа?

Вредно ли е чопленето на носа?

0
Реклама

Чопленето на носа е като народен спорт – почти всеки го е правил, макар и скришом. Този навик е неестетичен, но и по-скоро вреден за носа от медицинска гледна точка. Причината хората да чоплят носа си обикновено е усещането, че има нещо заседнало, което дразни. Има теория, че хората прибягват до това занимание, когато скучаят или като начин за преодоляване на стресова ситуация. 

Механичното отстраняване на някой коричка обаче няма да реши проблема генерално, а по-скоро може да го задълбочи, особено ако го правим се немити ръце. Засъхналият секрет трябва да се премахне, но не като постоянно бъркаме с пръст в носа. Има и други, по-щадящи начини. 

Откъде се вземат засъхналите секрети

Секретът, който се отделя в носа, се сгъстява и засъхва по стените на носа в предната му част. В тази част носът отвътре е покрит с кожа отначало По нея има косъмчета и фини реснички, която преминава в лигавица. Тя първо е с участък без реснички и едва в задната част на носа те отново се появяват.

Реклама

В тази задна част ресничките транспортират секрети в посока към гърлото. Ако в предната част на носа трайно се установи тенденцията към образуване на реснички, секретът спира изобщо да се стича напред.  

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ

Д-р Мариана Мандажиева е  алерголог, който има специалност и по УНГ. Тя приема пациенти в Медицински център „Искър“ в София (ул. Искър 22) с направление и свободен прием. Ако страдате от постоянно запушен нос, алергичен ринит, сенна хрема или друго оплакване без поставена диагноза, запишете час при д-р Мандажиева на  0877 58 90 40

Откъде се вземат коричките в носа

Коричките в носа, които са толкова дразнещи, че ни изкушават да ги махнем с пръст, възникват след като секретът от носната лигавица изсъхне. Друга причина може да бъде секрет, вследствие на повърхностни микронаранявания в предната част на носа. Чопленето може да причини именно такива раздразнения и по този начин проблемът да стане хроничен. Нараняванията може да възникнат както от бъркането с пръсти, така и от използването на други “инструменти” като по-твърди клечки за уши. Увеличеното изтичане на секрет в носа, който после се втвърдява може да е последица и от някакво възпаление на околоносните кухини или на носната лигавица. Може да се наблюдава и при сенна хрема. В по-редки случаи причината е невъзможност секретът да изтича назад към гърлото или пък изсушаване на носа чрез определени медикаменти.  

Много хора не осъзнават, че именно чопленето на носа се явява най-честата причина за повтарящата се поява на корички в него.

Постоянно запушен нос – кои са причините

Студът и сухият въздух като причина

През студените месеци прекарваме повечето време в помещения, които се отопляват, а въздухът в тях е сух. Минусовите температури също отнемат естествената влага в околната среда. Сухият въздух често става причина за изсъхване и на носната лигавица. Допълнително някои хора почистват твърде интензивно носа с идеята да отстранят някои замърсители или алергени. Всичко това е предпоставка за дразнене в лигавицата и ни кара да чоплим носа. 

Омагьосаният кръг се затваря, защото образуваните корички създават усещане за сухота в носа и ни кара отново да бъркаме с пръст в него. Съветът на лекарите е да правим това, колкото и усилия да ни струва да се въздържаме. 

Вместо да чоплим, трябва да се погрижим за възстановяване на естествената влажност и среда в носната лигавица. Това може да стане чрез хидратиращи спрейове или мехлеми. 

Впръскването на изотоничен разтвор може да става 2-3 пъти дневно, а мехлемите се слагат 1-2 пъти дневно според сезона и състоянието. Може и сами да си направим слаб разтвор с готварска сол – съотношението е 5 г сол (една пълна чаена лъжичка) на 500 мл вода.

Два трика освобождават бързо запушения нос

Твърдите секрети трябва да се почистят

Въпреки съветите да не вадим с пръсти коричките от носа, не е хубаво и да ги оставяме вътре. Дишането ще се затрудни поради усещането, че носът е запушен.  Тук важното е да разграничим, кога бъркането в носа е просто навик и кога е свързано с реално запушване на носа. Ако чопленето се простира само в рамките на определен период – например след инфекция, не е нужно да се ходи на лекар. Продължи ли обаче седмици наред, добре е да се потърси лекар. Консултация със специалист е нужна преди всичко тогава, когато човекът трайно има усещането, че носът е запушен и има желание да бръкне в него.  

При хората, превърнали чопленето в навик, в нервен тик, всичко е въпрос на осъзнаване и самодисциплина. Добре е да носят със себе си овлажняващи спрейове и мехлеми, докато превъзмогнат проблема. 

За тях е важно да разберат, че по този начин не само спомагат за образуването на нови корички, но и може да увредят носа. Хрущялът на носната преградка често се подлага на натиск и това може да го изтъни. Бактериите по ръцете пък може да инфектират носа, а това също му се отразява негативно. Затова е важно, ако искаме да почистим носа с ръце, поне да ги измием предварително грижливо с вода и сапун.

Как да се справим с постоянно запушения нос

Вредно ли е да се ядат сополи?

Звучи гадно, но някои хора го правят – изяждат това, което са извадили от носа. Случва се особено при децата. Родителите трябва да са спокойни – това не е опасно, въпреки че изглежда неприятно. Дори в носния секрет да има вируси или бактерии, стомашната киселина може да ги неутрализира без проблем.

Редактор Ина Димитрова

Снимка: Wikipedia commons/Carlos Paes

Реклама

Exit mobile version