Реклама
Начало Заболявания и лечение Защо малките деца страдат от хрема толкова често?

Защо малките деца страдат от хрема толкова често?

0
Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.
Реклама

Хремата е едно от най-честите оплаквания при малките деца. Кои обаче са основните причини? Отговорът е на детският УНГ специалист д-р Любен Попов, началник на Детско отделение към УНГ Клиниката на ИСУЛ. Може да запишете час за преглед при него в МЦ „Искър“ с направление или свободен прием през Супердок.

Честите хреми са свързани с това, че децата, които тепърва тръгват на ясла, имат сравнително малко разнообразие на микроорганизми в носната лигавица. Така при контакт с други деца, които имат повече от тях, се заразяват. Предаването става от клинично здрави деца, които са носители на обикновени и разпространени микроорганизми. Тази колонизация не протича гладко и те развиват хрема доста често.

Има препарати, които се рекламират, че създават защитен филм на носната лигавица. Но проблемът е, че тази защита действа само няколко часа, а детето е по цял ден в яслата или градината.

Реклама

„Моят съвет е след боледуване, децата да остават поне две седмици вкъщи вече в здраво състояние. Знам, че това е доста трудно на практика за повечето семейства, където родителите работят, но все пак е добре да се знае“, посочва д-р Попов.

Причини за хрема, които не са свързани с инфекция

Да, има. Често срещано е при малките, когато започнат да им растат зъбки. Родителите не могат сами да се ориентират, добре е да се консултират с лекар. Може да му растат зъбки и пак да е с вирус. Възможно е да има и някаква алергия, но тя е отделно заболяване.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version