неделя, 4 юни, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеЗащо постоянно ви се яде? 5 разпространени причини

Защо постоянно ви се яде? 5 разпространени причини

Станали сте от масата скоро, но отново ви се хапва нещо. Какви може да са причините зад подобни необосновани изблици на апетит? Очевидно не става дума за истински глад, а за някакъв сигнал на организма, който ние тълкуваме като желание за храна. Ето някои възможни обяснения на този феномен, с който много хора се сблъскват.

Тялото се нуждае от вода

На хората често им се струва, че са гладни, докато реалната физиологична нужда на тялото е жажда. Свързано е с факта, че неврологичните сигнали за глад и жажда се обработват от една и съща част на мозъка. Опитайте първо да пиете вода, ако почувствате глад след скорошно хранене. Много хора не пият, ако не решат, че усещат жажда. Това “усещане” обаче може да бъде изтълкувано погрешно при някои, обясняват медиците.

17 храни, които потискат апетита

Ядете, за да се разсеете

Храната в наши дни отдавна не е само средство за прием на жизнено важни за тялото вещества. Понякога похапваме само, за да се занимаваме с нещо, да отвлечем вниманието си от нежелани мисли или от лошо настроение. Може да противодействате на такъв “глад” с физическа активност това е по-уместен и здравословен начин да се разсейвате. Дори да сте на работа, станете и се разходете доколкото е възможно.

Неспазване на режим за хранене

Според диетолозите хората, които закусват, обядват и вечерят по едно и също време всеки ден, не са така податливи на импулсивни и неконтролируеми пристъпи на глад.

Какво е гликемичният индекс на храните в диета за отслабване?

Дефицит на микроелементи

Парадокс е, че човек може да яде голямо количество храна и въпреки това да страда от липса на хранителни вещества. Това обикновено се случва, когато активно се консумират промишлено преработени продукти, които съдържат много малко фибри, витамини и минерали. Ако човек консумира много сладки, нишестени храни, ще изпитва недостиг на микроелементи, необходими за редица процеси в тялото, сред които и регулиране на кръвната захар. Затова той постоянно ще чувства глад.

При глад за сладко често ни липсва магнезий

Похапване на крак и под стрес

Учените винаги са изтъквали, че храненето изисква определена концентрация на внимание и спокойствие. Ако човек бърза, когато яде, храни се прав или докато ходи, или пък се разсейва като работи на компютър, гледа телевизия, няма да осъзнае навреме, че вече се е заситил.

Източник: Медикфорум.ру

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -