сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеЯжте редовно круши, за да понижите високото кръвно

Яжте редовно круши, за да понижите високото кръвно

Редовната употреба на круши понижава кръвното налягане и сърдечно-съдовите функции при хора на средна възраст с метаболитен синдром, съобщават специалисти, цитирани от Zee News. Метаболитният синдром е състояние, при което се комбинират различни отклонения в нивата на кръвната захар, кръвното и коремно затлъстяване. То е сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Известно е, че крушите са отличен източник на фибри и витамин C. Една средно голяма круша осигурява 24% от дневната нужда за диетични фибри, а съдържа само 100 калории. В проучването на Университета на Колорадо взеха 50 доброволци, на възраст от 45 до 65 години.

При всички участници са диагностицирани три от пет възможни симптоми на метаболитния синдром. Доброволците били разделени в две групи. На хората в експерименталната група давали всеки ден по две средни круши. На участниците в контролната група била предлагана по 50 грама ароматизирана напитка (плацебо).

След 12 седмици, през които яли пресни круши, при 36 от доброволците бил регистриран значителен спад на кръвното налягане и пулса, в сравнение с изходното ниво. При контролната група нямало промени, което доказва, че положителният ефект е дошъл именно от крушите. Специалистите съветват да се включва във всекидневното меню плодове и зеленчуци, за да се осигурят на организма полезните микроелементи, витамини, фибри и калий – важен за регулиране на кръвното.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -