сряда, 1 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеВинят соевата мазнина, че причинява аутизъм, алцхаймер и депресия

Винят соевата мазнина, че причинява аутизъм, алцхаймер и депресия

Соевата мазнина, която се добавя масово в пакетирани продукти, използва се за пържене в индустрията, води до затлъстяване и диабет, влияние още върху риска от развитие на неврологични заболявания като аутизъм, болест на Алцхаймер, тревожност и депресия. Това съобщиха американски учени, цитирани от Medical Express.

За да се докаже вредното влияние на соевата мазнина, били проведени експерименти с гризачи. Три групи мишки били поставени на три различни диети с високо съдържание на мазнини. Едната получила за храна обикновено соево масло, втората – соево масло с ниско ниво на линолова киселина, а третата – кокосово масло. Оказало се, че и трите вида масло са еднакво вредни за мозъка. Нямало никаква разлика между ефекта от модифицираната и немодифицираната соева мазнина. 

Кои храни и напитки влияят върху хормони на щитовидната жлеза

И в двата случая тя се отразила неблагоприятно върху функционирането на хипоталамуса. Тази област на мозъка регулира телесното тегло, поддържа температурата и е от решаващо значение за възпроизводството и физическия растеж, както и за реакциите при стрес. Също така било установено, че някои гени са престанали да функционират правилно поради маслото.

Един от тези гени произвежда хормона на любовта – окситоцин. При мишките, хранени със соева мазнина, нивото на окситоцин в хипоталамуса намаляло. Учените открили около 100 други гени, които това масло засягало негативно. Изводът е, че честата консумация на готови храни с него (фаст фуд, вафли, готови сладки) може да доведе до затлъстяване, да забави метаболизма и да провокира неврологични заболявания.

Страхова невроза и паник атаки – лекарства и други терапии

Източник: Medical Express

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -